НОВИНИ

От нашия пратеник в САЩ: Защо Аризона ще се окаже ключово важен на междинните избори за Конгрес?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:21, 05.11.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Кампанията за междинните избори за конгрес в Съединените щати е в разгара си. Към момента и двете камари се контролират от демократите, но след вота, планиран на 8 ноември, това може да се промени. Според последните проучвания републиканците ще спечелят мнозинство в долната камара, а битката за горната ще бъде по-оспорвана.

Очаквано - междинните избори са основна тема тук, във Финикс - столицата на Аризона. Тази година жителите му избират всички 9 места в Камарата на представителите и за едно от двете места в Сената.

За него се борят бившият астронавт Марк Кели, подкрепян от Демократическата партия, чийто сенаторски мандат изтича, и предприемачът републиканец Блек Мастърс, който получи подкрепата на президента Доналд Тръмп.

На 8 ноември жителите на Аризона ще избират още няколко ключови позиции за щата, сред които губернатор и главен прокурор. Икономиката, образованието, опазването на демокрацията, проблемите с водата и недостига й тук са сред темите, които вълнуват хората най-много.

С особен интерес ще се следи женският вот. Причината - противоречивият закон за абортите, който предполага отмяна на конституционното право за прекратяване на бременността. Според Лигата на жените-избиратели да се гласува на 8ми ноември в изключително важно.

"Ако не гласуват ще изгубят много от правата и свободите, които имат. И не става дума за спекулации - има кандидати, които казват - ние възнамеряваме да го направим. И не сме далеч от момента, в който е възможно жените да изгубят правото си да гласуват. Ако е лесно да отмениш избор, който засяга живота ти, какво остава за другите права", казва Пени Ширън, президент на Лигата на жените избиратели.

Вероятно това е сред причините броят на подалите заявление за гласуване жени в Аризона да е 50% повече в сравнение с предишни междинни избори. А дали демократите ще запазят мнозинство в двете камари или републиканците ще променят разпределението на мандатите - предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калояна Налбантова триумфира с титлата от турнира в Будапеща
Калояна Налбантова триумфира с титлата от турнира в Будапеща
Преброяване 2021: НСИ отчете близо 76 000 неграмотни българи
Преброяване 2021: НСИ отчете близо 76 000 неграмотни българи