НОВИНИ

Иран призна за доставки на дронове за Русия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:12, 05.11.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Иран призна за първи път, че е снабдявал Русия с дронове. Техеран обаче уточнява, че е представил летателните апарати на Москва преди руската инвазия в Украйна. През последните седмици Киев съобщаваше за зачестили руски нападения с ирански дронове "Шахед". Боевете в района на Бахмут продължават, украинската армия настъпва към окупирания Херсон, руският президент Путин публично одобри евакуацията на цивилни от града.

Външният министър на Иран говори за предоставените на Русия ирански дронове преди среща на организация към ООН в Техеран.

"Относно този шум, който западните страни вдигнаха, че Ислямска република Иран е предоставила на Русия ракети и дронове, за да помогне във войната в Украйна, частта за ракетите е напълно невярна. Частта за дроновете е вярна. Предоставихме ограничен брой дронове на Русия много месеци преди войната в Украйна. Договорихме се с външния министър на Украйна да ни дадат всякакви доказателства, че Русия е използвала ирански дронове в Украйна", заяви Хосейн Амир Абдолахиан - външен министър на Иран.

Първият дипломат на Иран съобщи още, че страната му няма да остане безучастна, ако се докаже, че Русия е използвала ирански дронове срещу украински обекти.

В района на Бахмут, в Донецка област, се водят ожесточени боеве. Хората в града се редят на опашки за храна и по възможност се евакуират. Всеки ден имаме убити и ранени цивилни, казват местните власти.

"Според Генералния щаб, боевете при Бахмут са най-интензивни. Врагът се опитва да щурмува града от няколко страни, украинската армия удържа фронтовата линия", каза Олександър Марченко - цивилна администрация на Бахмут.

В същото време, в Изюм заработи френска мобилна лаборатория за ДНК проби. С тях се установява самоличността на загинали хора без да се налага близките им да извършват оглед. Телата на 436 души бяха ексхумирани от масов гроб, през септември, след като Изюм беше освободен. Повечето от телата са със следи от насилствена смърт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол от дузпа дълбоко в добавеното време осигури успеха на 10 от Сити срещу Фулъм
Гол от дузпа дълбоко в добавеното време осигури успеха на 10 от Сити срещу Фулъм
Таксиметров шофьор удари жена на пешеходна пътека в Благоевград
Таксиметров шофьор удари жена на пешеходна пътека в Благоевград