НОВИНИ

Председателят на СЕМ: Единствено БНТ отбелязва придвижване напред в доверието

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 06.11.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Докато съм в СЕМ ще отстоявам правото на журналистите да защитават истината, защото истината ни прави свободни. Парадоксално е, но колкото повече говорим за свобода на словото, сме по-склонни да налагаме ограничения. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" председателят на медийния регулатор Соня Момчилова.

"Имам усещането, имам и наблюденията, имам и доказателствата за това, че се пречи", сподели тя и припомни, че в Кодекса на столичните журналисти от началото на миналия век е записано, че журналист е онзи, който не би жертвал истината заради хляба.

Момчилова отбеляза, че изследванията на СЕМ ясно сочат, че БНТ отстоява плурализма, равнопоставеността и спазва изборния закон.

"И затова може би отбелязвате този видим напредък по отношение на доверието и гледаемостта си. Вие сте единствената медия, която отбелязва такова придвижване напред в доверието - с 6%. Това е похвално", допълни тя.

Председателят на СЕМ не пропусна да коментира и сигналите, подадени срещу обществената телевизия.

"Проверихме ги - затова, че сте поканили двама лидери на политически формации и демократично избрани, попаднали в парламента. Просто недоумявам как е възможно и какво искат да ни кажат с тези сигнали едни неправителствени организации - че не следва да бъдат канени български демократично избрани политици, които защитават правата на избирателите си в парламента", запита Момчилова и призна, че "апелите, призивите за чиста журналистика" я плашат.

За нея стремежът на обществени прослойки и неправителствени организации да наложат мнението си и да определят дневния ред на медиите не е журналистика.

"Това се нарича пиар, нарича се пропаганда. Истината има цена и не всеки е готов да я плати. Тази прекомерна сговорчивост на от страна на някои журналисти - да се присъединят към удобната гледна точка, ще ни струва прекалено много скъпо. Тя вече ни коства много".

По думите ѝ все пак има начин да се опази свобода и правото на журналистите, защото законът не е само параграфи, но и дух.

На въпрос за избора на нов генерален директор на БНТ Соня Момчилова отбеляза, че с последния конкурс е станало ясно, че законът е остарял и рамката, която поставя, е неадекватна на предизвикателствата на работата и се стига до криза.

"Надявам се веднага след решението на съда да предизвикаме конкурс, който е възможно да бъде върнат на някакъв етап от предишната процедура и там да се завърти в един параграф 22. Няма срокове, но се надявам на разбиране", допълни тя.

За първи път СЕМ организира балканска среща на медиите, съобщи Момчилова.

"Поканили сме лектори от страни с челен опит по отношение на рекламата на хазарта. Ще поканим от Каталуния много интересни лектори, които са въвели изкуствения интелект в мониторинга на медиите. Ще има много задълбочени дискусии, които показват освен типичните за всички балкански страни проблеми и такива, които са специфични за отделните региони", уточни тя.

Момчилова коментира и Световната среща на българските медии в чужбина, проведена в Израел. Според нея форумът е бил много полезен.

"Българските медии в чужбина са някак изоставени, смея да кажа. Те затова и намаляват със застрашителни темпове. Страдат от недофинансиране. Загърбили сме ги заради проблемите тук и не си даваме сметка колко е престижно за страната ни да бъдат чувани гласовете на нашите сънародници извън границите на България", коментира тя и допълни, че срещата е събудила надеждата, че тези медии имат бъдеще.

Какво още каза Соня Момчилова вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън повали Ню Йорк с рекордните в историята си 27 тройки в един мач
Бостън повали Ню Йорк с рекордните в историята си 27 тройки в един мач
Министърът на туризма: Местим украинските бежанци в държавни хотели, условията са добри
Министърът на туризма: Местим украинските бежанци в държавни хотели, условията са добри