НОВИНИ

Еврокомисията инвестира 11,5 милиона евро в суперкомпютър в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:22, 14.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
еврокомисията инвестира 115 милиона евро суперкомпютър българия

Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU), което обединява европейски ресурси за закупуване и внедряване на суперкомпютри и технологии от световна класа, обявява подписването на договор на стойност 11,5 милиона евро за нова суперкомпютърна система в България.

Системата ще разполага с повече от 4,4 пентафлопса и ще бъде разположена в София Тех Парк.

Новият суперкомпютър ще може да бъде използван за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, прогнозиране на времето, медицински приложения в подкрепа на ниско инвазивната диагностика и откриването на иновативни лечения.

Комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви:

„Много се радвам, че усилията, започнати миналата година, се увенчаха с придобиването на тази нова суперкомпютърна система в моята родна България. Този нов суперкомпютър ще помогне на европейските изследвания в стимулирането на иновациите и насърчаването на по-добра наука, като осигури достъп до водещи HPC инфраструктури и услуги - независимо къде се намират в Европа”.

Европа е начело на инвестициите в суперкомпютърна инфраструктура от следващо поколение, което има огромни положителни ефекти върху обществото.

Пример за това е и инициативата на ЕС „Дестинация Земя“, която има за цел да разработи много точен цифров модел на Земята, който би могъл да подобри прогнозата за времето, управлението на водите и моделирането на околната среда.

След обявяването на суперкомпютъра LUMI във Финландия и суперкомпютъра LEONARDO в Италия през октомври, както и на три други суперкомпютъра в Чехия, Люксембург и Словения, суперкомпютърът в България бележи последното допълнение към семейството суперкомпютри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
159-и протест срещу правителството - блокираха движението пред МС
159-и протест срещу правителството - блокираха движението пред МС
Белодробната болница във Велико Търново може да затвори заради липса на лекари
Белодробната болница във Велико Търново може да затвори заради липса на лекари