НОВИНИ

Евролидерите потвърдиха готовността си за дипломатическо решаване на кризата в Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:42, 19.02.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинската криза е основна тема на годишната конференция по сигурността в Мюнхен. Западни лидери изтъкнаха опасностите за европейската и световна сигурност при евентуална руска агресия срещу Украйна, отправиха нови предупреждения за сериозни мерки и потвърдиха готовността за дипломатическо разрешаване на кризата. Съюзниците обсъждат кризата на двустранни срещи. Русия отказа да изпрати свой представител.

На фона на напрежението от кризата, в залата на мюнхенския хотел "Байеришер Хоф" съюзниците говореха в един глас. Москва е поставила искания за сигурност, които знае, че НАТО не може да изпълни, каза Йенс Столтенберг, но подчерта волята за дипломатическо решение.

Направихме писмени предложения към Москва, за да намалим риска и да увеличим прозрачността във военните действия, да разгледаме космическите и киберзаплахите, да се ангажираме с контрол над оръжията, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Русия иска да пренапише правилата на световния ред, предупреди Урсула фон дер Лайен и изтъкна една от заплахите за Европа.

Европейският съюз не може да зависи от енергиен доставчик, който заплашва да започне война на континента. Държавната руска компания "Газпром" прави възможно най-малки доставки. Трябва да диверсифицираме доставчиците и енергийните източници и вече се работи за това, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Няма оправдание за струпването на руски сили по границата с Украйна, каза германският канцлер Олаф Шолц.

Русия превърна въпроса за евентуалното членство на Украйна в НАТО в casus belli - повод за война. Това е парадоксално, тъй като не е обсъждано решение по този въпрос, каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Американският вицепрезидент Камала Харис предупреди, че в случай на руско нападение Вашингтон и съюзниците подготвят "бързи, строги и единни" икономически мерки.

И няма да спрем с икономическите мерки. Ще подсилим допълнително съюзниците си по източния фланг на НАТО. Вече сме предприеми стъпки за укрепване на общата отбрана, каза Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Според британския премиер Борис Джонсън, ако Западът не защити Украйна, може да има последици дори за Тайван, който Китай заплашва да присъедини със сила.

Ако Украйна бъде завладяна, това сътресение ще отекне в света и ехото ще се чуе дори в Източна Азия, ще се чуе в Тайван, каза Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

На конференцията говори и украинският президент.

Украйна иска мир. Европа иска мир. Светът казва, че не иска да воюва, а Русия - че не иска да напада. Някой от нас лъже, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Володимир Зеленски благодари на страните, които подкрепят Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готова ли е Българската армия да реагира при кризи
Готова ли е Българската армия да реагира при кризи
В Карлово беше кулминацията на проявите в памет на Васил Левски
В Карлово беше кулминацията на проявите в памет на Васил Левски