НОВИНИ

Европа отбелязва празника си под карантина

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:12, 09.05.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

"Останете вкъщи в Деня на Европа". Под това мото премина днес празникът на Европа в Брюксел. Вместо традиционните отворени врати в евроинституциите, събитията бяха концентрирани в социалните мрежи и интернет.

При други обстоятелства днешният 9 май щеше да бъде отбелязан тържествено, защото се навършват 70 години от Декларацията на Шуман, която поставя началото на Европейска общност за въглища и стомана - предшественика на ЕС. Вместо дни на отворените врати и празници по
улиците, Брюксел остава почти празен, а евроинституциите организираха днес множество виртуални събития.

За европейските институции Денят на Европа стана повод веднъж да напомнят думите на Шуман, че в основата на всичко е солидарността, която е още по-необходима днес, когато Европа все още се бори с коронавируса.

Европейският парламент организира поредица от онлайн събития и изложби. Вместо реално, хората имаха възможност да посетят виртуално залите, в които заседават евродепутатите, а Дейвид Сасоли се срещна неправителствени организации и доброволци.

На фона на все по-големите различия между държавите за финансовото измерение на излизането от кризата, Урсула фон дер Лайне призова държавите за единство.

Урсула фон дер Лайне - председател на Европейската комисия: Тази солидарност трябва да продължи. Ние можем да победими този вирус, единствено ако поемем отговорност един за друг. Ако работим заедно, за да намерим ваксина, ако обединим сили да възстановим икономиката си, ако защитим планетата си чрез Европейския зелен пакт.

С "Благодаря", изписано на френски, руски, английски и немски на Бранденбургската врата Германия отбеляза Деня на Европа и края на Втората световна война. Вместо с паради и чествания за 75-та годишнина от войната Лондон почете празника с авиошоу на кралските военновъздушни
сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушен парад и онлайн инициативи за Деня на победата в Русия
Въздушен парад и онлайн инициативи за Деня на победата в Русия
Хамилтън: По-добре без публика, отколкото да няма състезания
Хамилтън: По-добре без публика, отколкото да няма състезания