НОВИНИ

Европа отново постави санирането на дневен ред, завишават се критериите към сградите

Николай Минков
от Николай Минков
20:28, 13.10.2020
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Брюксел отново постави санирането на дневен ред, завишават се критериите към проектанти и строители.

Европейската комисия готви нови задължителни минимални енергийни стандарти за вече построените сгради. Ускорява се и темпото, с което ще се реновират и обновяват жилища и обществени сгради до 2030 година.

45 млрд. евро са заложени за т.нар. "Вълна за реновиране на сградния фонд в Европа" и за енергийна ефективност. Повишават се и изискванията към строителите, които трябва да постигнат клас "А" на качество. Новите правила са част от политиката на Брюксел за намаляване на вредните емисии.

На този фон у нас санираните сгради са около 2000, почти толкова са в различен етап на реновиране.

Бургас е отличникът по саниране с 236 реновирани сгради.

"Доволен съм много, защото през зимата почти не пускаме климатик."

"Нямаме течове, доволни сме от санирането. По-топличко ни е."

"По-топло зимата. Шумоизолация."

С 189 санирани сгради Благоевград също е сред отличниците. Кметът на града обаче има препоръки.

"Винаги е добре, когато се обхващат повече типове сгради, когато процедурите са по-прости, по-достъпни до хората, това е винаги по-добре, тъй като се скъсяват сроковете за изпълнение на тези мероприятия и хората се чувстват по-спокойни", каза Румен Томов - кмет на Благоевград.

На другия полюс е Враца, с едва 36 санирани сгради.

"С избора на фирми понякога се случват с неудобства при обжалване на процедурите, което води до удължаване на избор на изпълнител и има забавяния, свързани с година, година и половина съдебни фази и процедури", каза Калин Каменов - кмет на Враца.

От строителната камара също имат препоръки.

"Може би трябва да се скъсят сроковете за плащане, тъй като в предишния вариант имаше известно забавяне, което затормозяваше строители, доставчици и всички по веригата", каза Николай Николов - зам.-председател на Строителната камара".

Евродепутатът Искра Михайлова обясни какви ще бъдат новите критерии на Брюксел за енергийно реновирани.

"Очакваме повишаване на изискванията към материалите, които се влагат в процеса на реновиране на сгради и изграждане на нови, в това число и тези, които са били реновирани частично или санирани само за енергийна ефективност", каза Искра Михайлова - евродепутат, зам.-председател на "Обнови Европа".

От Университета по архитектура вече са изготвили наръчник за проектанти и строители с новите европейски изисквания, който МРРБ ще заложи в новата програма.

"Изготвихме, съвместно със Строителната камара, една ръководство за енергийно обновяване на сгради, то е към 100-120 страници, където всичко е разписано, по което да се разработват и проектите. Също в технологичен аспект, как да бъдат изпълнявани отделните технологични операции по изпълнението, и сме включили дена част контрол на качеството", каза проф. Димитър Назърски - преподавател в УАСГ.

Вицепремерът Томислав Дончев обясни, че освен блокове, вече ще се финансира реновирането на фирми и обществени сгради.

"Което означава не само фасадна изолация, не само нова изолация на покривите, не само дограми. Особено когато говорим за големите публични сгради, ние трябва да се отворим и към други технически решения, което включва термопомпи, което включва разполагане на слънчеви колектори или фотоволтаични панели на покрива на сградата", каза Томислав Дончев - вицепремиер.

За целта ще се използват близо 1/3 от 12-те млрд. евро, безвъзмедно предоставени на България за възстановяване на икономиката от пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп след COVID-19: Казват, че съм имунизиран, мога да целуна всички
Тръмп след COVID-19: Казват, че съм имунизиран, мога да целуна всички
97-а вечер на протести в София
97-а вечер на протести в София