НОВИНИ

Авантюристите Макс и Стефан: За емоциите през Атлантика

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:40, 13.10.2020
Чете се за: 02:19 мин.
Още

Бащата и синът - Стефан и Макс, за които ви разказахме как преплаваха Атлантическия океан с гребна лодка през сезона на ураганите и поставиха няколко рекорда, продължават да се радват на огромно любопитство. След завръщането си - днес те бяха посрещнати в училището на Макс като герои, за да разкажат за приключението на живота си.

Макс към Стефан: "Ще вземеш да преплуваш океана с лодка"

Идеята за екстремното плаване се породила спонтанно - на семейна вечеря. На шега Максим предизвикал Стефан, че от любов към екстремните спортове ще вземе някой ден да преплува океана с гребна лодка. При първото изричане на глас - идеята звучала невъзможна. Все пак проверили - може ли да стане. Може. Стефан приел предизвикателството на сина си.

Нито Макс, нито Стефан са гребали през живота си. Били са на лодка за не повече от няколко часа. Възможност за бащата и сина - да имат повече време заедно - така Стефан оценява преживяното.

Стефан: "Решихме да си направим лодка, да тренираме и да видим до къде ще стигнем"

Разказват, че тези лодки трябва да са много устойчиви. Трябва да са достатъчно високи заради вълните, но ако пък са прекалено високи - се клатят много. Затова не импровизирали с дизайна на лодката. Потърсили най-опитния архитект на океански гребни лодки - англичанина Фил Морисън. Той направил дизайн на лодка, която може да бъде построена буквално в гаража.

Макс си прави извода, че човек не трябва да се страхува да комуникира с най-добрите в някаква сфера, защото те могат да дадат опита си. И по този начин най-лесно се постигат целите.

На лодката направили над 1 милион загребвания

За да се подготвят предварително Макс и Стефан потърсили треньор. Двукратната световна шампионка по гребане Виктория Димитрова се заела със задачата. Година и половина - толкова продължила подготовката. Изчисляват, че за това време изминали на гребна машина два пъти разстоянието на Атлантическия океан. Във водата обаче е различно.

Макс и Стефан преминали през няколко курса - за капитани, за използване на радиостанции, прочели безброй книги за метеорология и навигация. Свързали се с едни от най-успешните гребци на океански лодки в света, за да почерпят опит от първо лице.

Маршрутът се променил на няколко пъти

Първоначалната идея била да тръгнат от Канада и да пристигнат във Великобритания. Канада обаче затворила вратите си за чужденци заради коронавируса. Затова маршрутът се променил на: Португалия - Южна Америка. Отправили се към Бразилия, където Макс е роден. Но по време на плаването епидемията с COVID-19 станала все по-сериозна. Така крайната точка се променила още няколко пъти: Френска Гвиана, Суринам, Гвиана, Венецуела, Тринидад и Тобаго, Гренада и в крайна сметка акостирали в Барбадос. Затова и експедицията се удължила - на 105 дни.

Специално за БНТ: Стефан и Макс за историческото си плаване през Атлантика

Бурите тласкали лодката в най-различни посоки

Казват, че траекторията на картата им била като полет на пеперуда. Опитвали се да поддържат правилния маршрут. Но гребали със седмици с идеята, че трябва да се измъкнат от капан, а не да се придвижат към целта, която са поели.

Имали няколко устройства - само с натискането на един бутон - най-близкият кораб можело да ги прибере. Но когато си работил над нещо повече от година, е много трудно да го изоставиш, споделя Макс. Това ги мотивирало да не се откажат.

Двама навигатори с две противоположни мнения за продължаване на плаването

Три седмици преди края на плаването се заформил ураган. Експерти предупредили Макс и Стефан, че имат два дни да решат - остават ли в океана или не. И те решили - останали. Редували се през 2 часа да гребат. И така по 6 смени на ден за всеки. Ден, два, три, седмица до 105-ия ден.

Животозастрашаваща ли е тази авантюра?

Статистиката показва: само 7 лодки са загубили гребците си за цялата история на гребането в океаните. От тях - 6 са соло гребци. Само една лодка с двама гребци се е губила и то преди 60 години. С напредването на техниката за навигация и комуникация, рискът е много малък, разказва Стефан.

Макс и Стефан гребат с кауза

Двамата искат да популяризират кампанията в подкрепа на донорството "Да За Живот" на Министерството на здравеопазването. Осъзнали, че решението за донорство на един човек, може да спаси до 9 други.

Снимки: Десислава Кулелиева, Фейсбук Neverest Ocean Row

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС: Назначаването на PCR тестове от личните лекари да става онлайн
БЛС: Назначаването на PCR тестове от личните лекари да става онлайн
Възрастен мъж беше блъснат на "Тракия", докато сменял гума
Възрастен мъж беше блъснат на "Тракия", докато сменял гума