НОВИНИ

Европеец наследи короната на Юсейн Болт в късия спринт

европеец наследи короната юсейн болт късия спринт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:59, 01.08.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Италианецът Ламонт Марсел Джейкъбс изненадващо спечели титлата в бягането на 100 метра на Олимпийските игри в Токио и наследи короната на легендарния Юсейн Болт, който бе шампион в дисциплината в последните три Олимпиади, преди да сложи край на кариерата си.

Джейкъбс се намираше в добра форма от началото на годината, но никой не очакваше от него повече от финал в късия спринт в Токио.

Той обаче се представи страхотно във финала и грабна титлата с нов европейски рекорд - 9.80 секунди, след като на полуфиналите малко по-рано отново постави рекорд на континента с 9.84.

Един от фаворитите в дисциплината Андре Де Грас от Канада успя да стигне само до бронз с лично постижение 9.89, докато среброто спечели американецът Фред Кърли също с лично постижение от 9.84.

Извън медалите останаха Акани Симбине (РЮА, 9.93), Рони Бейкър (САЩ, 9.95) и Су Бинтиен (Китай, 9.98).

Водачът в дисциплината с най-добро време за сезона Трайвон Бромел от САЩ изненадващо не успя да се класира за финала след неубедително представяне в полуфиналите.

Ламонт Джейкъбс е роден в САЩ от майка италианка и баща аБГНмериканец, но още преди да навърши две години той се мести с майка си в Италия. Той е първият представител на страната, който печели златен медал на 100 метра на Олимпийски игри.

По този начин радостта за Италия днес бе двойна, тъй като малко преди триумфа на Джейкъбс, Джанмарко Тамбери спечели титлата в скока на височина.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте интересът към енергийните помощи в Русенско
Расте интересът към енергийните помощи в Русенско
Ребека Андраде със злато на прескок, Уитлок защити титлата си на кон с гривни
Ребека Андраде със злато на прескок, Уитлок защити титлата си на кон с гривни