Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Европейска седмица на спорта за осма поредна година

от БНТ
13:11, 21.09.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
седмица на спорта
Снимка: ММС
Слушай новината

За осма поредна година Министерство на младежта и спорта организира Европейска седмица на спорта. В периода 23 - 30 септември всички желаещи ще имат възможност да станат част от най-големия спортен празник в Европа.

През 2022 г. мотото на Европейската седмица на спорта е „Можем да го постигнем заедно – нека се опитаме да бъдем активни“, а инициативите ще се проведат в София, Панагюрище, Велико Търново, Русе и Троян.

Стартът на инициативата ще бъде даден в петък в Панагюрище в 15.00 ч. в „Арена Асарел“. Събитието се организира съвместно с Община Панагюрище и Асоциацията на местните спортни клубове.

Спортно селище и Нощ на спорта #BeActiveNight ще очакват приятелите на спорта на 24 септември, събота между 16.00 и 21.00 часа пред НДК. Федерации и спортни клубове по традиция ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали.

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта, а изпълнението на проекта се финансира по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.

И тази година посланици на Европейската седмица на спорта са млади български спортисти, сред които олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова, момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика - Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, които завоюваха световната титла в многобоя на Световното преди дни в София, както и сребърният медалист от Параолимпийските игри в Токио Християн Стоянов.

Акценти от програмата на Европейската седмица на спорта:

23 септември, 15.00 ч. – Официално откриване на Европейска седмица на спорта в "Арена Асарел" гр. Панагюрище – (Европейски град на спорта за 2022 г.)

24 септември, 16.00 - 21.00 ч. – #BeActive Спортно селище пред НДК. Над 25 федерации и клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали.

24 септември, 18.30 ч. – #BeActive Нощ на спорта (#BeActive Night) пред НДК. Нощта на спорта ще се проведе с програма на сцена с демонстрации на спортни федерации и клубове.

25 септември, 9.00 - 19.00 ч. – Ден на отворените врати във фитнес центровете в София и страната. Инициативата се реализира за трета поредна година в партньорство с компания „Benefit Systems“, управляваща програмата MultiSport.

25 септември, 11.00 - 13.30 – Състезание на езерото Панчарево по кану-каяк с участието на деца от няколко спортни клуба.

26-30 септември – #BeActive Tour (Русе, Велико Търново, Троян)

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лазар Пенев на полуфинал на Световното по гребане в Рачице
Лазар Пенев на полуфинал на Световното по гребане в Рачице
Облачно време, на места с валежи от дъжд
Облачно време, на места с валежи от дъжд