НОВИНИ

Европейският парламент се върна в Страсбург

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:17, 07.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европарламентът се завръща в Страсбург. За евродепутатите заседанията тази седмица ще са в залата във френския град, където не са стъпвали от 16 месеца.

Париж настоява парламентът да използва и тази сграда, освен другата в Брюксел. Някои евродепутати обаче отново повдигат въпроса за големите разходи и замърсяването, причинено от непрекъснато пътуване между Брюксел и Страсбург.

Завръщането на Европарламента в Страсбург е прибързано, твърдят около 80 евродепутати. Преди дни те изпратиха писмо до председателя Давид Сасоли, в което обясняват, че епидемиолотичната ситуация в Европа не е напълно овладява, а голяма част от евродепутатите и сътрудниците им още не са ваксинирани.

Затова те ще могат и да избират дали да пътуват, или да присъстват виртуално. По тази причина Европарламентът не покани и журналисти на юнската сесия.

Франция още не е отменила ковид тестовете за влизане в страната, не е отменен и вечерният час. За да стигнат до Страсбург от родните си страни, някои от евродепутатите ще трябва да правят по четири-пет PCR теста в рамките на няколко няколко дни.

За да привлекат повече евродепутати, френските власти предлагат ваксини за служителите на Европарламента, които все още не са имунизирани в Белгия или в държавите им.

Според Давид Сасоли завръщането на Европарламента в символично.

"Днес е много важен ден за Европейския парламент. След повече от 15 месеца ние отново се върнахме в нашето седалище в Страсбург", отбеляза Давид Сасоли, председател на ЕП.

Групата на европейските консерватори и реформисти е категорично против пътуването до Страсбург не само за тази сесия, но и по принцип. Според тях постоянното местене струва 180 милиона евро годишно, а евродепутатите и сътрудниците им произвеждат 20 000 тона въглероден диоксид при пътуванията си.

Франция обаче не иска и да чуе за преместване на Европарламента само в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-запомнящите се фрази на проф. Тодор Кантарджиев
Най-запомнящите се фрази на проф. Тодор Кантарджиев
Кои са водачите на партийните листи за изборите на 11 юли?
Кои са водачите на партийните листи за изборите на 11 юли?