Слави Трифонов не се кандидатира за депутат, според социолози това е добра новина за ГЕРБ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:45, 07.06.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви днес в профила си във Фейсбук, че няма да се кандидатира за депутат в следващия парламент. Пише, че може да носи отговорност "и от една друга институция, но затова... когато му дойде времето". Според социолози днешната декларация на Трифонов ще разочарова част от избирателите му и е добра новина за ГЕРБ.

Слави Трифонов написа днес във Фейсбук: "Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това...като му дойде времето".

Според социолози декларацията на Трифонов най-вероятно ще разочарова част от избирателите му.

"Вотът за Слави в голяма степен е личен вот и ако той лично не участва поставя доста сериозна въпросителна пред величината на неговите шансове. Така да се каже, това че Слави Трифонов няма да участва лично е може би добра новина за ГЕРБ", заяви Първан Симеонов от "Галъп интеренешънъл".

"Можем да очакваме, че това негово решение ще предизвика разочарование у част от неговите симпатизанти", каза Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

"Много трудно си го представям да ходи всеки ден на работа, той е преценил, че това не е лъжица за неговата уста", заяви Симеонов.

Това пък индиректно говори, че най-вероятно правителство този път ще има, добавя Симеонов. Колкото до думите на лидера на "Има такъв народ" за носенето на отговорност за друга институция - за социолозите те остават загадка.

"Не съм сигурен, че има ясен план какво точно да прави, пък и не знам доколко би му се занимавало да е премиер или президент, вероятно и аз не се сещам за нещо, в крайна сметка сценаристите на шоуто са за това, за да измислят съспенс", допълни Симеонов.

"Може би в някакъв смисъл това послание, облечено в загадъчност, е и начин да се неутрализира до известна степен евентуалното разочарование у симпатизантите му от това, че няма да бъде представен в листите на партията", допълни Геновева Петрова.

Анализатори прогнозират: ИТН ще води пред ГЕРБ на изборите

Преди изявлението на Слави Трифонов независима аналитична мрежа, в която участват Първан Симеонов, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и други, даде своята прогноза, че 60 на 40 "Има такъв народ" ще води пред ГЕРБ. А 70 на 30 е вероятността да се образува четириъгълник на властта - Радев-Трифонов, Иванов, Манолова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кои са водачите на партийните листи за изборите на 11 юли?
Кои са водачите на партийните листи за изборите на 11 юли?
Не се забави изплащането на пенсии във Видин след опита за грабеж
Не се забави изплащането на пенсии във Видин след опита за грабеж