НОВИНИ

Ангел Папалезов пред БНТ: Обвинението е напълно безпочвено

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:35, 07.06.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият полицай Ангел Папалезов остава на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Предявено му е обвинение като част от организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и пране на пари.

Според прокуратурата ръководител на групата е хазартният бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай. От държавното обвинение отрекоха да са нахлували в сградата на Националната полиция.

Ангел Папалезов не е бил задържан по време на действията на прокуратурата през миналата седмица, когато прокурори и разследващи влязоха в кабинета на началника на отдел "Противодействие на престъпленията с културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция".

Кое наложи да нахлуете в ГДНП по случая Папалезов?

"Този глагол "нахлуя" лично мен много ме притеснява и изобщо не бих го използвала в ситуацията и в контекста на вашия въпрос. Вероятно имате предвид действия по разследването, извършени от Специализирана прокуратура и насочени към висш полицейски служител. Извърши се едно процесуално-следствено действие, в един кабинет. Да, кабинетът се намира в ГДНП, тъй като лицето работи там", заяви Валентина Маджарова, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура.

"Прокурорите и следователи ми предявиха определенията, които Специализирания съд е издал и започнаха процесуалните действия. Нито за момент не съм им отказвал да им съдействам, напротив", заяви Ангел Папалезов, началник отдел "Културно-исторически ценности" в ГДНП.

Според прокуратурата първо е повдигнато обвинение на Ангел Папалезов и след това е започнал обискът в кабинета му. Там били открити монети с белези на културно-исторически ценности, които не били описани като иззети доказателства по разследвания. Част от монетите били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите била посочена цена 3400 евро. На Папалезов днес е предявено обвинение.

Папалезов е с обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков

"Участие в организирана престъпна група с користна цел. Пряката цел на групата е трафик и държане на движими културни ценности. Също така и извършване на пране на пари. Много държа да отбележа, че ръководителят на тази група според предявеното обвинение е г-н Васил Божков", заяви Валентина Маджарова, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура.

"Постановлението за привличане от днес беше изключително бланкетно. Без подробности какво е моето участие в предполагаемата организирана престъпна група. В него се вижда единствено, че ръководител е Васил Крумов Божков. Нямам никаква представа защо съм в участие в това ОПГ, тъй като не мога да предполагам на каква база ми е повдигнато това обвинение. Смятам, че е напълно безпочвено. Защото аз това лице не го познавам лично, не съм се срещал с него", каза Ангел Папалезов.

Допълни, че няма да коментира намерените от прокуратурата предмети в неговия кабинет, преди да бъде извършена експертиза, която ще даде оценка за тях.

Предмети с белези на артефакти са открити при обиска на кабинета на Папалезов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се забави изплащането на пенсии във Видин след опита за грабеж
Не се забави изплащането на пенсии във Видин след опита за грабеж
Волейболистките играят две контроли с Турция
Волейболистките играят две контроли с Турция