НОВИНИ

Ангел Папалезов остава на свобода с най-леката мярка "подписка"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:14, 07.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият полицай Ангел Папалезов остава на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". На него му е предявено обвинение като част от организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и пране на пари.

Според прокуратурата ръководител на групата е укриващият се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков. От държавното обвинение отрекоха да са нахлували в сградата на Националната полиция.

Ангел Папалезов не е бил задържан по време на действията на прокуратурата през миналата седмица, когато прокурори и разследващи влязоха в кабинета на началника на отдел "Противодействие на престъпленията с културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция".

БНТ: Кое наложи да нахлуете в ГДНП по случая Папалезов?

- Този глагол "нахлуя" лично мен много ме притеснява и изобщо не бих го използвала в ситуацията и в контекста на вашия въпрос, отвърна Валентина Маджарова, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура.

Вероятно имате предвид действия по разследването, извършени от Специализирана прокуратура и насочени към висш полицейски служител. Извърши се едно процесуално-следствено действие, в един кабинет. Да кабинетът се намира в ГДНП, тъй като лицето работи там, уточни Маджарова.

Според прокурор Маджарова първо е повдигнато обвинение на Ангел Папалезов и след това е започнал обискът в кабинета му. От прокуратурата съобщиха, че там били открити монети с белези на културно-исторически ценности, които не били описано като иззети доказателства по разследвания.

Част от монетите били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите била посочена цена 3400 евро. На Папалезов днес е предявено обвинение.

"Участие в ОПГ с користна цел. Пряката цел на групата е трафик и държане на движими културни ценности. Също така и извършване на пране на пари. Много държа да отбележа, че ръководителят на тази група, според предявеното обвинение и според е г-н Васил Божков", отбеляза Валентина Маджарова.

Ангел Папалезов е с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". От прокуратурата припомниха, че са задържани и други действащи висши полицаи, като бившите шефове на отдел "Наркотици" в ГБОП, които бяха оставени в ареста и вече са предадени на съд.

"По света и у нас" потърси Ангел Папалезов за коментар. Той беше съгласен да говори. Поискахме разрешение от пресцентъра на МВР да го запишем, но такова от ръководството на министерството все още няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция ще допуска български граждани и със сертификат за ваксинация
Франция ще допуска български граждани и със сертификат за ваксинация
Майката, обвинена в убийството на двете си деца, остава в ареста
Майката, обвинена в убийството на двете си деца, остава в ареста