НОВИНИ

Рекорд: Над 800 ще са секциите в чужбина, от МВнР са уверени, че ще се справят

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:08, 07.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

На предстоящия вот на 11 юли от Министерството на външните работи очакват абсолютен рекорд от над 800 секции зад граница. На 4 април бяха малко над 400. Вотът в чужбина ще струва около 7,5 милиона лева, а за попълване на секционните избирателни комисии по света ще са нужни 4500 души, предложени от партии и коалициите. Около 400 ще бъдат командировани от министерството.

От Външно са уверени, че ще се справят с предизвикателството по вота зад граница, въпреки че този път той ще бъде много по-различен. Констатират обаче, че на фона на очаквания рекорден брой секции, седмица преди крайния срок броят на подадените заявления за гласуване е далеч по-нисък от 4 април.

"До момента са 37000, миналият път в края бяха над 80 000", заяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и председател на работната група за изборите в чужбина.

Отпускарският сезон и фактът, че в много държави учениците са ваканция само през юли - така в министерството си обясняват по-слабата активност.

"Възможно е с 2 пъти повече секции да не достигнем изобщо избирателната активност от април", каза Калин Анастасов - заместник-председател на работната група за изборите в чужбина

Анализ на външно от всички избори до момента сочи, че обикновено гласуват между 2 и 10 пъти повече хора от предварително подалите заявления. Затова призоваха този път хората да подадат заявления, защото вписването на място много бави вота.

Напомниха и на сънародниците ни, които ще почиват на 11 юли в Гърция, също да подадат заявления и казаха, че секции ще бъдат разкрити почти по цялото крайбрежие. От Външно заявиха още, че ако им бъде възложено от ЦИК, са готови да осигурят цялата логистика за доставянето на машините зад граница, така както го правят за изборните книжа, без охраната обаче. Признаха също, че има опасност машинен вот зад граница да няма, ако ЦИК и "Сиела Норма" не се разберат за цената на машините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката, обвинена в убийството на двете си деца, остава в ареста
Майката, обвинена в убийството на двете си деца, остава в ареста
Премиерът обяви за неефективни службите, които трябва да противодействат на корупцията
Премиерът обяви за неефективни службите, които трябва да противодействат на корупцията