НОВИНИ

Здравното министерство благодари на проф. Кантарджиев за дългогодишната работа

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:31, 07.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Проф. Тодор Кантарджиев вече не е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров го отстрани поради навършване на пенсионна възраст. Негови колеги излязоха на протест пред министерството.

Според тях подобно отношение е унизително особено на фона на усилията му в борбата с коронавируса. След среща с протестиращите здравното министерство пусна съобщение, в което благодари на проф. Кантарджиев за дългогодишното успешно ръководство на Центъра.

Новината за пенсионирането си, проф. Кантарджиев научава тази сутрин на работното място.

"Той не е казал и дума, но се чете огорчение в очите му", сподели доц. Виктория Левтерова - завеждащ "Молекулярна микробиология" в НЦЗПБ.

От 33 години професорът работи в Центъра по заразни болести. Обучил е стотици млади учени. Спечелил е уважението на колегите си и именно те излязоха пред министерството, за да го защитят.

"За мен това е много странно решение на тази власт, тъй като това е може би човекът, от който най-много има нужда в момента", каза доц. Иван Иванов.

"Проф. Тодор Кантарджиев беше в основата за справяне с пандемията от лабораторна гледна точка, ако не беше той нямаше да има тестове в началото, нямаше да може да диагностицираме ковид. Пандемията показа колко е необходим НЦЗПБ", изтъкна доц. Ивайло Алексиев.

"Центърът дължи много на проф. Кантарджиев и овладяването на пандемията също дължи много на проф. Кантарджиев", каза Любомира Гломб - вирусолог.

Година и половина той бе член на Националния оперативен щаб, където освен с работата си, се открои и с чувството си за хумор и неподправени реакции.

След среща с протестиращите здравното министерство пусна съобщение, в което благодари на проф. Кантарджиев за дългогодишното успешно ръководство на Центъра. За временно изпълняващ директор е назначена проф. Ива Христова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Недков - Стъки подаде сигнал за политическа репресия до ЕК и посолството на САЩ
Станислав Недков - Стъки подаде сигнал за политическа репресия до ЕК и посолството на САЩ
ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за доставка на още машини за изборите
ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за доставка на още машини за изборите