НОВИНИ

Румен Радев: България трябва да защити финансовата си сигурност

bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 07.06.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В условията на наложени санкции България трябва да защити финансовата си сигурност, заяви Радев. По думите му, служебното правителство предприема мерки, които да минимализират риска за държавните институции и граждани. Днес държавният глава беше на посещение в Пловдив, срещна се с ученици, преподаватели и научни работници.

Като прецедент за целия Европейски съюз определи Румен Радев санкциите, наложени от финансовото министерство на Съединените щати.

"10 години ние уж в вървяхме към европейско развитие на България. А се озоваваме в един момент редом със Уганда, Судан и Саудитска арабия. Няма ясна нормативна база за страна – съюзник, за страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции точно как да се действа", коментира Румен Радев.

Запитан дали има опасност от нарушаване на конституционни права по повод т.нар. "черен списък" на физически лица и компании Радев подчерта, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани.

"Защото помислете си – държавни, бюджетни организации, държавни дружества, ако по някакъв начин на свързване, при бъдещи необмислени действия, попаднат под тези санкции – какво правим тогава. Това означава, че не сме си свършили работата", заяви Румен Радев.

Президентът изрази увереност, че въпреки тежкото наследство и заварените договори, ще бъде направено всичко необходимо за организиране на машинното гласуване и провеждането на честни и свободни избори.

"Възвръщането на доверието в изборния процес е задача както на ЦИК, така и на служебното правителство и вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, така че това доверие да се възвърне", изтъкна Румен Радев.

По повод започващата в петък предизборна кампания държавният глава призова политическите партии да търсят обединение около ценности и приоритети и да не бързат с взаимните нападки.

"Защото ще се срещнат след това в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България – да съставят правителство 3.59 България трябва да има правителство след тези избори", убеден е Румен Радев.

По време на визитата си в Пловдив президентът даде интервю за радиото на професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, а по-късно се срещна и със специализанти от центъра за научни изследвания в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Текст: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за доставка на още машини за изборите
ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за доставка на още машини за изборите
ГЕРБ-СДС регистрираха листите си за предстоящия вот. Кои са водачи и кандидат-депутати?
ГЕРБ-СДС регистрираха листите си за предстоящия вот. Кои са водачи и кандидат-депутати?