Мъж с психични проблеми преби сестра си

от БНТ
12:33, 07.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Криминално
Слушай новината

Мъж с психични проблеми преби сестра си в собствения ѝ дом в Бургас. Самата тя публикува в профила си във Facebook снимка след боя. Пострадалата е настанена в болница в града, а травмите са тежки - счупен нос, наранявания по лицето и гърдите. Мъжът е криминално регистриран и с диагноза афективно разстройство и злоупотреба с наркотични вещества и алкохол. Повече за трагедията вижте от първо лице.

Братът на пострадалата Христо Даракчиев нахлува в апартамента на сестра си в събота. Нанася й жесток побой пред двете й деца.

"Оттам нататък се нахвърли с юмруци, блъскане в стената, влачене. Аз нямах време да кажа каквато и да е дума. Разбрах, че не трябва да съм агресивна. Просто единственото, което правих е естествено да си крия лицето, ако мога по някакъв начин", разказа пострадалата Гергана Даракчиева.

Според жертвата на 5 юни нейният брат за пореден път е задържан от полицаите, за да бъде настанен в психиатрия. За това е издадено съответното прокурорско постановление. Мъжът обаче е освободен едва час след това, тъй като от лечебното заведение не намерили нужния документ. Близките на Христо разказват, че поведението му е изключително опасно, тъй като не са взети съответните мерки за наблюдение и контрол.

"Няколко пъти се лекува, провеждат му лечение, като излезе, обаче категорично заявява, че няма да си вземе лекарствата, тъй като е много здрав, много добре", обясни майката Матена Даракчиева.

"Неколкократно той ме е заплашвал да ме убие, да ме пребива", споделя дъщеря му Наргис Хайдер.

От психодиспансера в Бургас, където в момента е настанен Христо, отказаха коментар пред камера. Управителят обясни, че мъжът е лежал два пъти в лечебното заведение за неконтролируема агресия. Последно е изписан на 10-ти май, тъй като се държал любезно с персонала. След прибирането си у дома обаче отново посегнал към наркотиците, които отключили агресивното му поведение.

"Предстои изготвяне на съдебно-психиатрична експертиза на лицето. В резултат на което съда ще се произнесе къде, за колко време ще бъде настанено лицето за лечение по закона за здравето и НПК", каза д-р Надя Желязкова, управител на Център за психично здраве-Бургас.

От психиатричната клиника допълниха, че случаите на домашна агресия от страна на психично болни са често срещани. От лечебното заведение обаче нямали законово право да лекуват психично болни без тяхно доброволно съгласие или без прокуроска преписка.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Канада детронира Финландия и отново стъпи на световния хокеен връх
Канада детронира Финландия и отново стъпи на световния хокеен връх
Папалезов е с обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков
Папалезов е с обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков