НОВИНИ

Близо 9000 български книги са изпратени до Република Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 07.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Рефлекс на Република Северна Македония като държава е да се противопоставя на всякаква форма на българска култура и на споменаване на името българи и български книги, това заяви в "Денят започва" председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Той посочи, че по отношение на книгите от българска страна има пробив. Изготвена е разпоредба с Агенция "Митници" на Република Северна Македония, в резултат на което са дарени близо 9000 книги от него самия, фондация "Македония" и над 700 българи, които са се включили в инициативата. Тези книги са достигнали до конкретни семейства в Република Северна Македония, които изявяват желание да ги получат.

Виктор Стоянов отбеляза, че спирането на книгите на границата на Република Северна Македония преди няколко месеца не ги е разколебало и заяви, че кампанията ще продължи, "докато достигнем до всички, които искат да имат поне една българска книга".

Република Северна Македония спря дарение от 920 български книги

"За желаещите да се научат да четат на български и да познават книжовния български език, фондация "Македония" подготвя видео с изработен от лингвист от БАН текст за разликата между българския книжовен език и македонска норма "и по-конкретно шестте букви - коя на коя отговаря, за да е по-лесно за обществото там да четат и разбират български", обясни Стоянов.

Напрежението между нас и македонците основно се дължи на формата на държавен шовинизъм, която упражнява Република Северна Македония и възпитание в шовинимъм дори на децата. В училищата там се учи, "че българите сме окупатор, който в продължение на три години едва ли не е избивал македонското население", обясни той и историята съзнателно се изкривява.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики
Стефан Янев: Тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики
Пускат моста между "Дианабад" и "Изгрев" до 1-2 седмици, вече може да се преминава по него
Пускат моста между "Дианабад" и "Изгрев" до 1-2 седмици, вече може да се преминава по него