Министърът на отбраната: Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО и на държавата

от БНТ
08:36, 07.06.2021
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Имам съмнения, че не са защитени интересите на Министерството на отбраната и на българската държава. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. Законът за обществените поръчки посочва възможността за избор на един изпълнител без конкурс при определени условия. А в Министерство на отбраната това е практика.

Това заяви в "Денят започва" служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Миналата седмица на пресконференция той обяви състоянието на въоръжените сили такова, каквото го е заварил. Тогава съобщи, че някои от данните са предадени на прокуратурата и също така на Агенцията за държавна финансова инспекция заради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина.

Според него е трябвало спокойно и мъдро да се изчака становището на тези две институции. По думите му сме свидетели на едно говорене вече няколко дена, по време на което се изнасят факти избирателно, т.е. парчета от истината.

"Първо, г-н Каракачанов ме обвини в това, че съм бил подведен. Не, не съм подведен, не съм политик, аз съм професионалист. Като такъв, като министър на отбраната в момента, аз поднасям фактите такива, каквито са. А те са, че в МО са правени и са възлагани обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител, а също така е практикувано и масово авансово плащане на тези поръчки, преди още да са започнали", обясни служебният министър.

Каракачанов отхвърли всички обвинения за злоупотреби в МО

Според него твърдението, че всичките тези поръчки са проведени без да е организиран конкурс, защото фирмите, които е трябвало да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО - това е част от истината.

"Специално за военно-въздушна база Граф Игнатиево, където трябва да бъдат приети новите целеви изтребители Ф-16, половината от дейностите, които трябва да бъдат извършени, съдържат класифицирана информация. Другата половина не съдържат класифицирана информация. В Министерство на отбраната има антикорупционен план. В сайта и сега ще го намерите. Пета или шеста точка в него е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този антикорупционен план е разписан от г-н Каракачанов", категоричен беше Панайотов.

Той попита защо тази практика, наследена от бивши министри, не е помислено дали е добра и дали тя защитава интересите на държавата? Малко по-критично е трябвало да бъде подходено към това.

"80% от обществените поръчки са проведени при 100% авансово плащане, т.е. дава се на изпълнителя и 100% от сумата се превежда. Има указание на Министерство на финансите да се избягват авансовите плащания. Бяха цитирани едни вътрешни правила на военното министерство, с които се обясняваха тези действия. В тях също се говори за пазарни проучвания, а нямаме документи такива да са правени", каза още служебният министър.

Без конкурс: 90% от обществените поръчки в Министерство на отбраната

Той коментира и сделката за двата бойни кораба, които "Люрсен" строи в български корабостроителници за 1 млрд. лева, и които са без въоръжение.

Според него тази сделка е добра, въпросът е, че българската общественост е била на тъмно за това, че корабите са закупени без да са закупени боеприпасите.

"Беше дадено сравнение: когато си купуваш кола, не си купуваш резервни гуми. Искам да припомня, че сделката за Ф-16 е с боеприпасите", допълни Панайотов.

По думите му има недостиг в армията ни. Т.нар. некомплект, свободните вакантни длъжности, е 19%. Според него кампанията "Бъди войник" е била необходима. Но въпреки това има некомплект от 19%.

"Основно около 40% от тези, които са постъпили в армията, са го направили благодарение на разяснителна кампания на военните окръжия. И само 1,2% са постъпили в армията в резултат на кампания по национални телевизии", заяви министърът.

Той коментира и инцидента в Чешнегирово така: Уроците са научени, повече прецизност, повече внимание, по-добро изпълнение.

"Защото планирането на учението е безукорно. Станала е грешка, слава богу, в резултат на тази грешка, няма наранени, няма грубо отношение. Стрес категорично има".

Панайотов смята, че докладът на САЩ и санкциите показват, че доверието към нас е било разклатено. Това, че Министерството на финансите на САЩ излезе с такова категорично решение, с тежки санкции, това означава според него, че доверието е изчезнало преди това. И на практика с тези санкции се казва, че България не може да се справи с борбата срещу корупцията.

Премиерът Стефан Янев свиква Съвета по сигурността

На днешното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера Стефан Янев, това ще е втората точка. Освен това ще се обсъжда и стабилността на страната по време на предстоящите избори.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Томов: Този инвеститор е спасение за Левски
Александър Томов: Този инвеститор е спасение за Левски
Икономическите мерки за подкрепа на бизнеса - как ще се подпомогнат засегнатите сектори?
Икономическите мерки за подкрепа на бизнеса - как ще се подпомогнат засегнатите сектори?