НОВИНИ

Каракачанов отхвърли всички обвинения за злоупотреби в МО

Николай Минков
от Николай Минков
12:58, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е бил заблуден в информацията, подадена му от негови служители за поръчките за модернизация на армията. Това заяви на пресконференция лидерът на ВМРО и бивш военен министър Красимир Каракачанов.

Вчера Панайотов обвини старото ръководството на министерството, че е поръчало бойни кораби без въоръжение, провалило е доставката на нови бойни машини за пехотата, възложило е без конкурс изграждането на новата писта на Граф Игнатиево.

Каракачанов обясни защо двата бойни кораба, които "Люрсен" строи в български корабостроителници за 1 млрд. лв., са без въоръжение. И уточни, че сделката е одобрена от парламента още преди той да бъде министър.

"Никой не си купува зимни гуми за четири сезона напред, още преди да си е купил колата. Корабите ще ти дойдат 25-а, 26-а година. Никой предварително не купува боеприпаси. В самия проект за инвестиционен разход за корабите е подчертано, че закупуването на боеприпаси е въпрос на отделен проект за инвестиционен разход", обясни Каракачанов.

На обвинението, че поръчката за бойни машини за пехотата е провалена, Каракачанов отговори, че тя е спряна заради завишените оферти от страна на участващите в конкурса международни компании.

Красимир Каракачанов- лидер на ВМРО, бивш министър на отбраната:

"Защото двете фирми, които останаха на финала, предложиха - едната фирма 700 млн., другата - 400 млн. повече от цената, която, т.е. от парите, които са ни гласувани в парламента".

Той отхвърли и обвинението, че без конкурс е възложено изграждането на новата писта на Граф Игнатиево, предназначена за ескадрилата Ф-16. И обясни, че законът позволява директно договаряне без обществена поръчка, когато става въпрос за инфраструктура част от националната сигурност, и изискването фирмите да имат сертификати за достъп до класифицирана информация.

"Това не е да купуваш потници или чорапи от пазара и да обявиш поръчка", коментира той.

Каракачанов призова служебният военен министър, ако има съмнения за ефекта от кампанията "Бъди войник", да попита генералния щаб и командирите на отделните видове войски за наплива от желаещи да облекат униформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначени са четирима нови заместник областни управители
Назначени са четирима нови заместник областни управители
Очаква ни слънчев и топъл уикенд
Очаква ни слънчев и топъл уикенд