НОВИНИ

Над 1000 дървета в София вече са отбелязани на нова дигитална карта

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:30, 04.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Над 1000 дървета в София вече са отбелязани на нова дигитална карта, която цели да събере информация за броя и видовете на градската растителност в столицата. Инициативата е на гражданско сдружение "Едно дърво", а със събраната информация Столичната община ще управлява по-ефективно зелените системи на града.

Дъбове, кестени, ясени дори по-редките секвои са дърветата, най-характерни за градската среда в София. С годините обаче част от посадените преди десетилетия растения стават опасни.

Изчерпателна информация с каква и колко точно растителност разполага градът няма, въпреки че общината работи по такава карта от години. Затова сега в реализацията на идеята се включват и гражданите:

"Това, което сме направили, е една онлайн платформа на адрес едно дърво, която дава възможност за лесно и бързо картиране на информацията включително и със снимков материал. Има и малки деца, за които не е проблем и много бързо и лесно се оправят", каза Александър Петров, организатор на инициативата "Едно дърво".

Това, което всеки желаещ да се включи трябва да направи, е да се локализира на сайта, да снима дървото, което иска да отбележи, и при желание да попълни допълнителна информация. Тя включва и приблизителна възраст на дървото.

Само в Борисовата градина на София има десетки 100-годишни дървета. Но не всяко от тях е със статут на 100-годишно дърво.

"Вековно дърво не означава само, че е минало 100 години. Трябва да отговаря на определени критерии за уникалност и на самия индивид дори", обясни Милена Васева, директор дирекция "Паркове и градини" Столична община.

А създаването на карта би помогнало за съхраняването на различните видове:

"Това би допринесло също да се отчетат зони, които са с повече проблеми и бъдещи действия да могат по-лесно да бъдат планирани", каза Милена Васева.

А ако искате да се включите в инициативата за дигитална карта на градската растителност в София, можете да участвате и масовото картиране на дървета, което "Едно дърво" организира на 5 юни в парка Заимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Срещу трима от санкционираните по закона "Магнитски" вече има производства
Прокуратурата: Срещу трима от санкционираните по закона "Магнитски" вече има производства
Новият шеф на НАП с досие в системата за източване на данъци, твърдят от ГЕРБ
Новият шеф на НАП с досие в системата за източване на данъци, твърдят от ГЕРБ