НОВИНИ

Недоволство към решение на Дания да пренасочва мигранти извън страната

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:06, 04.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Расте недоволството срещу приетия от датския парламент закон за миграцията. Той предвижда търсещите убежище да бъдат настанявани в центрове извън страната, докато се разглеждат молбите им. Според Брюксел това нарушава европейската политика за миграция. А според ООН законът нарушава правата на бежанците.

Със 70 гласа "за" и 24 "против" датските депутати промениха миграционната политика на страната. Според приетия закон мигрантите ще изчакват в страни извън Европейския съюз разглеждането на молбата им за убежище. Ако кандидатурата бъде одобрена бежанецът ще остане в страната-домакин, а не в Дания.

ООН и хумантирани организации реагираха остро. Европейската комисия постави под въпрос съвместимостта на закона с международните задължения на Дания.

"Външната обработка на молбите за убежище повдига основни въпроси както за достъпа до процедурите за убежище, така и за ефективния достъп до закрила. Не е възможно съгласно съществуващите правила или предложения на Европейския съюз съгласно новия пакт за миграция и убежище. Пактът за миграция и убежище, който Комисията предложи, се основава на правото на убежище като основно право в Европейския съюз", заяви Адалберт Янц, говорител на ЕК.

Датските власти обаче защитиха закона. Те настояват страната да ограничи максимално приемането на бежанци и те да се допускат на квотен принцип.

"Не може да продължаваме да гледаме как изглежда европейската система за предоставяне на убежище. Според нас тя е напълно разрушена. Искаме да имаме контрол върху бежанския приток към Дания. Това означава, че хората не трябва да пристигат в нашата страна чрез трафиканти. Затова искаме да преместим процеса за получаване на убежище извън Европа", заяви Матиас Тесфайе, министър на интеграцията.

Син на мигрант от Етиопия, министърът на интеграцията е от основните инициатори за промяна на миграционната политика на Дания. През април в непланирана визита той посети Руанда, където подписа договор за сътрудничество между двете държави в областта на политиката и по въпросите на бежанците.

Датското правителство все още води преговори, в които държави да бъдат изградени приемни центрове. Една от спряганите от медиите страни е Руанда. Споменават са също Египет, Тунис, Еритрея. Приемните центрове в чужбина ще се финансират от Дания, но ще се управляват от страната домакин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е в кома след трудова злополука в цех за мрамор в Струмяни
Жена е в кома след трудова злополука в цех за мрамор в Струмяни
Пьотр Нестеров е готов за предизвикателството "Ролан Гарос"
Пьотр Нестеров е готов за предизвикателството "Ролан Гарос"