НОВИНИ

Мониторингова група от ЕП идва в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:12, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Група за наблюдение на демокрацията към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати своя мисия в България, съобщи за БНТ председателят на групата - нидерландският евродепутат Софи ин'т Beлд.

Очаква се мисията да пристигне у нас в края на септември или през октомври.

Окончателните дати тепърва ще бъдат уточнени. Евродепутати заплашват Комисията със съд заради бездействието ѝ по отношение на държави, които имат проблеми с върховенството на закона.

Решението за мисия в България е било единодушно взето на последното заседание на групата за мониторинг на демокрацията, на което са били обсъдени и наложените американски санкции по закона "Магнитски".

В групата участват 14 евродепутати - по двама от всяка политическа сила в Европарламента. Единственият български член в нея е Елена Йончева.

Софи ин‘т Велд припомни, че мониторинговата група следи ситуацията в България от миналата година и на няколко пъти е изпращала въпроси към българските власти и прокуратурата и е организирала изслушвания.

Според нея мисията в България е планирана отдавна, но се е отлагала заради пандемията от COVID-19. Тя каза още, че евродепутатите имат много допълнителни въпроси към властите у нас. По време на мисията си те имат намерение да организират срещи не само с властите, но и с неправителствени организации и медии.

Софи ин‘т Велд коментира още, че част от евродепутатите са разочаровани от бездействието на Европейската комисия по отношение на спазването на принципите на правовата държава в някои държави-членки и са готови да заведат дело срещу срещу Комисията. Дебат за защитата на европейския бюджет от корупция и неспазване на върховенството на закона ще има следващата седмица по време на пленарното заседание на парламента в Страсбург.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад: За 3042 души са използвани СРС-та, не са установени нарушения
Доклад: За 3042 души са използвани СРС-та, не са установени нарушения
Бербатов продължава с предизборната обиколка
Бербатов продължава с предизборната обиколка