НОВИНИ

Иван Хиновски: "Марица Изток" може да бъде спасен, но като комплекс, не като мини

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 04.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служителите в "Мини Марица Изток" не трябва да бъдат лъгани, че техният бизнес ще бъде продължен до 2050 г., това е основният проблем. "Марица Изток" може да бъде спасен, но като комплекс, не като мини. Това заяви в "Денят започва" по БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

Тези хора трябва да останат на работа, комплексът трябва да се разшири. Ние имаме един проект - българската силиконова долина "Марица Изток", който ще бъде представен, обясни Хиновски.

Според него има три основни огнища на напрежение в целия отрасъл "Енергетика":

  1. Дълговата спирала и тежкото икономическо състояние на дружествата
  2. Краткосрочните икономически показатели
  3. Комплекс "Марица Изток" и ТЕЦ Бобов дол

Трябва да направим един извод, че дълги години тези въпроси са замитани, категоричен е Хиновски.

Относно дълговата спирала в дружествата, той обясни, че дългът на Българския енергиен холдинг е равен на годишния бюджет на целия сектор "Сигурност" - над 2 млрд. и 300 млн. лева.

БЕХ изтегли два облигационни заема от западните борси, тоест 1 милиард и 150 милиона евро за рефинансиране на дъщерните компании в холдинга, обясни експертът.

Като се погледне генерално върху функциите на БЕХ се вижда, че той е един финансов холдинг. Няма стратегии как ще се връщат тези средства, единствено се мисли за тяхното рефинансиране и така се създава една дългова спирала.

Националната електрическа компания има над 2 млрд. лева задължения. Там случаят е по-особен, защото в НЕК са активите на АЕЦ "Белене", оборудването, което беше платено, когато в един ден започне този проект, тези активи ще бъдат прехвърлени към компанията, която го строи, обясни Хиновски.

НЕК има 5 различни лиценза за дейности, трябва да се преструктурира, той е много далеч от този момент, в който ще стане печеливша компания, смята енергийният експерт.

Като бивш депутат от "Има такъв народ" в 45-ия парламент, Хиновски заяви, че не съжалява за влизането си в НС, "просто там се случват много неща, които в практическия бизнес ги няма".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест във Варна заради събарянето на плувния комплекс "Дом Младост"
Протест във Варна заради събарянето на плувния комплекс "Дом Младост"
Белгия и Гърция завършиха наравно в контрола
Белгия и Гърция завършиха наравно в контрола