НОВИНИ

Адв. Дерменджиев: Твърди се, че всички санкции се налагат заради закона "Магнитски", не е така

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:41, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

САЩ обявиха санкции по закона "Магнитски" за шест български лица, които са публични личности.

"Лицата са шест, но са разделени на две групи - едните са със забрана за влизане, а другите са освен със забрана, но и с икономически мерки към тях, налагани към икономическите компании, които притежават. Има известна диференциация между налаганите санкции и те по никакъв начин не се обжалват. Само от американското правителство могат да бъдат вдигнати", каза адвокат Ивайло Дерменджиев, специалист по международно търговско право, в интервю специално за БНТ.

Санкциите са наложени от Комисията за финансов контрол на икономическите отношения. Комисията може да налага много строги икономически санкции по отношение на самите лица също и на свързаните с тях компании.

Дерменджиев поясни: "Твърди се, че всички санкции се налагат заради закона "Магнитски", не е съвсем така. Законът главно говори за човешките права, но в разширението му е влязла корупцията като част от човешките права и нарушаването им. Американците прилагат един общ закон за извънредни икономически мерки. На базата на този закон се налагат всички санкции, които в момента представляват интерес".

Адвокатът даде пример за това, че по този общ закон може да бъде глобена всяка една компания, която има транзакция с въпросните лица и фирми в списъка с 250 000 долара, но може да бъде глобена и два пъти в размера на сумата, която е била преведена, договорена или част от търговските им отношения.

"Информацията, върху която се базират всички тези процедури по закона "Магнитски" и свързаните с него закони, е на база на различни информации. Едната може да бъде Сенатска комисия, която е разисква определен проблем и сезира Министерството на финансите, което налага санкциите. Другият начин е да бъде направено подобен тип разследване от администрацията на САЩ. Има и трети начин - информация от чужда държава. Тогава се възприема, че това уведомление е сравнително обосновано и само върху тези твърдения, те биха възприели санкции. Последният начин е, ако бъдат сензирани от сдружения с нестопанска цел", коментира Дерменджиев.

Той допълни, относно закона, който остава в страни е, че информацията, която се събира, има ниска степен на достоверност. Защото не е необходимо да бъдат доказани по определен начин факти и събития, те могат да бъдат само заявени.

Адвокатът посочи: "Наложените мерки на този етап са блокирани сметки, но без конфискация. Могат да бъдат конфискувани с последваща процедура, която се води съдебна".

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА САНКЦИИТЕ НА САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ не откриха доказателства за извънземни
САЩ не откриха доказателства за извънземни
Бойко Найденов: Санкциите по "Магнитски" вероятно няма да са окончателен акт на САЩ
Бойко Найденов: Санкциите по "Магнитски" вероятно няма да са окончателен акт на САЩ