НОВИНИ

Прокуратурата: Срещу трима от санкционираните по закона "Магнитски" вече има производства

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:33, 04.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Говорителят на главния прокурор направи изявление по повод наложените санкции от САЩ по Закона "Магнитски", както и по твърденията за незаконни подслушвания на политици.

Сийка Милева призова за взаимодействие между институциите, защото по думите ѝ това е единственият ефективен начин за борба с корупцията и престъпленията по високите етажи на властта. Милева припомни, че срещу трима от санкционираните по закона "Магнитски" вече има производства, които са в съдебна фаза. Васил Божков е разследван по две досъдебни производства с 18 обвинения. Освен това Милева каза, че в Специализираната прокуратура има още няколко разследвания, които касаят Божков, но по които той все още не е обвиняем.

Говорителят на главния прокурор каза, че ще бъдат разследвани и останалите посочени в доклада на Съединените щати лица, като припомни какво е правено до момента конкретно по Делян Пеевски.

"По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани. Както по отношение лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на Министерството на финансите на САЩ. В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия от компетентността на прокуратурата. В тази връзка прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация", заяви Сийка Милева.

Как безпрецедентният скандал ще се отрази на имиджа на страната ни?

По отношение на проверката на твърденията за незаконни подслушвания на политици по време на протестите и след тях от миналата година Сийка Милева заяви, че до момента са разпитани 11 души. На този етап не са установени нарушения. Поискано е проверка да извърши и Националното бюро за контрол на СРС-тата.

ПОВЕЧЕ ЗА НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ БЪЛГАРИ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мейуедър е готов да предложи реванш на Конър Макгрегър след битката с Пол
Мейуедър е готов да предложи реванш на Конър Макгрегър след битката с Пол
Над 1000 дървета в София вече са отбелязани на нова дигитална карта
Над 1000 дървета в София вече са отбелязани на нова дигитална карта