Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какво мислят къмпингуващите за новите правила

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 07.06.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Карадере е предпочитано място от хората любители на свободното къмпингуване. И тази година се говори за нови правила, вече тече общественото обсъждане и до края му остава малко повече от 3 седмици. Време, в което всички, които се интересуват от тази тема, могат да дадат своето мнение, своите предложения и по този начин да бъдат променени или не тези правила за дивото къмпингуване.

Огнян Стоянов е от София, но притежава къща в Бяла. Сподели, че за неговите деца и внуци това е начин на живот - да бъдат на палатка. Той обясни, че законът и наредбата са приети при старото правителство.

"Този закон с всичките точки, които трябва да се изпълняват в наредбата, ограничава къмпингуването, да не кажем, че въобще става невъзможно свободното къмпингуване. Има повече от десет точки, които трябва да се изпълнят, скица, становище на пожарна, ХЕИ, химически тоалетни, контейнери за смет, договор със сметоизвозваща фирма, паркинг, охрана, бариери, косене на трева и т.н. Това са неща, които някой ще ги направи, така че докато това не стане, на практика къмпингуването е забранено", коментира в "Денят започва" Огнян Стоянов.

"Ние стоим зад един от трите плажове, обявени за природосъобразен туризъм. Тази наредба де юре се опитва да направи някакъв регламент за свободно къмпингуване, но де факто тя ще забрани не само на тези три места, тя е наредба за цяла България и реално свободното къмпингуване ще бъде поставено в един нонсенс", каза Мария.

По думите ѝ така разписана тази наредба, означава, че на всички терени, било то държавни, общински или частни, това може да се случи само и единствено ако държавата, общините или частният собственик имат желание да направят подобни биваци.

Главният еколог на община Бяла Атанас Атанасов коментира, че тази наредба вероятно ще бъде приета за следващата година.

"Тази година сезонът почти започна, свободното къмпингуване вече е започнало, така че много от нещата не са съобразени с наредбата, тя все още не е влязла в сила. Наистина има доста документи, но всички тези документи регламентират едно свободно къмпингуване, което ще бъде на места, където, например, ще се поставят съгласно регламента тези палатки, кемпери и каравани", каза екологът.

По думите му едно от съществените неща в наредбата е, че е осигурен транспортен достъп до местата за къмпингуване.

"Доста хора, които са идвали в Бяла и посещават Карадере, могат да кажат, че такъв осигурен транспортен достъп до тези места, където би могло да се регламентира къмпингуването, все още няма", обясни Атанасов.

За целта според него би трябвало да се изгради съпътстваща инфраструктура - пътища, вода, канализация.

Според проектонаредбата за дивото къмпингуване може да се окаже, че собственик на частен имот в един момент може да се окаже собственик на малък къмпинг. Подготовката трябва да е доста сериозна, докато всичко това се случи.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители протестират срещу предсрочно освободена учителка в София
Родители протестират срещу предсрочно освободена учителка в София
Ромелу Лукаку донесе победа на Белгия срещу Хърватия
Ромелу Лукаку донесе победа на Белгия срещу Хърватия