НОВИНИ

Радев: Служебното правителство е длъжно да минимизира риска от санкции

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 07.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да избегне тежки финансови санкции по закона "Магнитски" и да се минимализира рискът за държавните институции и българските граждани във финансово отношение. Това заяви днес президентът Румен Радев, който е на посещение в Пловдив.

Той подчерта, че такива мерки вече се взимат, а като основен приоритет на служебното правителство той очерта възвръщане на доверието в изборния процес.

Преди малко приключи посещението на Румен Радев в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. След тази среща той заяви, че държавата трябва да защити финансовата сигурност и своята, и на българските граждани, защото ако държавни и бюджетни организации по някакъв начин на свързване попаднат под санкциите на закона "Магнитски", това ще означава, че работата не е свършена добре.

"Това е прецедент за ЕС. А се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна членка на ЕС и на НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа. Но едно категорично трябва да е ясно, че служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение", каза Радев.

Стефан Янев: Тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики

В края на седмицата е стартът на предизборната кампания. Затова президентът призова отново политическите партии към толерантност и търсене на обединение около ценности и приоритети. Да не бързат да се нападат политиците - призова държавният глава, а да намерят решения за най-трудната и важна предстояща задача: да бъде съставено българско правителство.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Де Бройне отново бе избран за №1 в Англия
Кевин Де Бройне отново бе избран за №1 в Англия
Стилиян Петров се завърна във футбола
Стилиян Петров се завърна във футбола