НОВИНИ

След първо класиране: 460 деца остават неприети в 1. клас в София

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:30, 07.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

460 деца остават неприети в първи клас в София след първо класиране. Според родители една от основните причини за това е начинът, по който се определя прилежащия на съответното училище район.

Приети са малко над 10 хиляди деца, като 8700 са приети по първо желание, уточниха от Столичната община.

Излезе класирането за първи клас в София

Ралица Лазарова е майка на 7-годишно дете. Семейството ѝ живее в столичния квартал "Манастирски ливади" и синът ѝ има най-голям шанс да бъде приет във Второ училище. Там обаче напливът е голям и на първо класиране място за детето няма.

"Кандидатствахме и в 34-о, и 36-о училище, които от нас са по-желани, защото те са по-близо до вкъщи, разделя ни буквално един булевард. Проблемът е, че те се водят в друг административен район", обясни Ралица Лазарова.

И така, въпреки че до миналата година отговаря на всички изисквания и за тези училища, към днешна дата детето на Ралица не е класирано и в нито едно от тях.

"Проблемът е, че районирането в София не е съобразено с броя на децата, които живеят в дадена територия. Така е и в Студентски град, така е в Младост, имам приятели, които не са приети по същата причина", допълни Ралица Лазарова.

Районирането се прави от районните кметове, обясняват от Столичната община:

"Зависи отново от броя на подадените заявления и кандидатури на децата, така че имаме училища и в централна градска част, където могат да стигнат и до 4-та група. Но има и такива, които не са успели да приемат децата от първа група. Затова родителите трябва да се насочат към друго тяхно желание", обясни Мария Минчев от дирекция "Образование" в Столична община.

Така единствена възможност за Ралица и сина ѝ е да чакат второ класиране. А дали може да се стигне до ситуация, в която детето живее в "Младост", а трябва да тръгне в първи клас в "Люлин", предстои да разберем в края на август, когато приключват всички класирания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокати протестираха срещу готвени промени в съдебната система
Адвокати протестираха срещу готвени промени в съдебната система
Франция ще допуска български граждани и със сертификат за ваксинация
Франция ще допуска български граждани и със сертификат за ваксинация