НОВИНИ

Цветозар Томов: "Сиела Норма" не е предложила вариант, с който ЦИК да се съгласи

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 07.06.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Най-късно до утре сутринта ще разберем дали окончателно се провалят преговорите със "Сиела Норма", това заяви зам.-председателят на Изборната комисия Цветозар Томов в предаването "Още от деня". Той потвърди отново, че не се е стигнало до положителен резултат от преговорите със "Сиела Норма" и комисията в момента докладва пред ЦИК.

"Доколкото знам предложението ще бъде да се прекрати процедурата и след това остава ЦИК или да приеме, или да отхвърли това предложението", заяви Томов.

"Колко пари над обявената от нас цена би искала "Сиела Норма" не може да бъде предмет на преговори, защото такива преговори комисията няма да води. "Сиела Норма" не е предложила цена, която да може да бъде коментирана на тези преговори. Намаляване на броя на машините не може да има", заяви Томов.

Той беше категоричен, че "Сиела Норма" не е предложила вариант, на който ЦИК да може да се съгласи.

След като досега не се е появил участник, който да може да осигури такъв брой машини и досега няма да се появи, смята Томов.

"Ако не набавим тези машини, това създава проблеми при организацията на изборите, но нека не драматизираме тези проблеми. Първо ние още не знаем колко са секциите, които трябва да бъдат покрити с машини. Предстои да получим тази информация от ГРАО, не знаем колко са тези секции в чужбина, като че ли в момента броят им е малко по-голям от тези 9600 машини, които ги има", коментира Цветозар Томов.

Той също така цитира текст в Изборния кодекс, според който, ако не може да се проведе машинно гласуване по обективни причини, тогава се минава на хартиено гласуване.

"При положение, че не можем да сключим сделка, възможността да има две машини в една секция на практика отпада. Сега въпросът е дали наличните машини биха стигнали, за да покрием всички секции, за които има законово основание да се проведе машинно гласуване", каза Цветозар Томов.

Томов заяви, че въпросът за охраната на машините е пряко свързан с процедурата, която върви в момента. Един от ангажиментите на фирмата доставчик е проверка на техническата годност на устройствата и подпомагане на комисиите в чужбина, за да могат да работят с тях, поясни още Томов.

Той разясни още, че ако информацията от машината не може да се качи на флашка, информацията се взема от разписката, която е допълнителен източник.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Папалезов пред БНТ: Обвинението е напълно безпочвено
Ангел Папалезов пред БНТ: Обвинението е напълно безпочвено
Настимир Ананиев пита Бюрото за контрол на СРС дали е бил обект на подслушване
Настимир Ананиев пита Бюрото за контрол на СРС дали е бил обект на подслушване