Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" за доставка на още машини за изборите

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 07.06.2021
Чете се за: 04:55 мин.
Избори 2023
гласуваме април машина гласуване бнт галерия
Слушай новината

Централната избирателна комисия прекратява преговорите със "Сиела Норма" за доставка на нови 1500 машини за гласуване за парламентарните избори на 11 юли. Това потвърдиха от ЦИК за БНТ.

По-рано от компанията заявиха в писмо до медиите, че не могат да изпълнят поръчката на предложената от ЦИК цена от 6.5 млн. лева. От фирмата предупредиха, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена.

Предстои ЦИК да вземе решение как ще осигури допълнителните машини за предстоящия вот.

Публикуваме позицията на "Сиела Норма":

В последните няколко дни, името на "Сиела Норма" АД бе цитирано многократно в контекста на предстоящите извънредни парламентарни избори на 11 юли и нашия отказ да участваме в тях. Бяха разпространени твърдения в медиите, че е "извиване на ръце", тъй като информирахме ЦИК, че не бихме могли да участваме като доставчик, при обявената максимална цена от 6,5 милиона лева, която включва доставка на нови машини и услуги, за произвеждане на три отделни избора - частични местни, избори за народни представители и избори за президент и вицепрезидент, в това число цялата софтуерна подготовка и логистика.

За съжаление много от експертите, които коментираха нашата реакция, направиха некоректни внушения, че искаме 15 милиона лева само за 1500 машини.

Всъщност сумата от 6,5 милиона лева, обявена от ЦИК в откритата процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка, включва освен закупуване на 1500 машини, и дейности, които многократно надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 г.

В бюджета от 6,5 милиона лева, предложен от ЦИК, се включва:

- доставка на 1500 машини
- модифициране на софтуера за произвеждане на местни избори през месец юни 2021 г.
- модифициране на софтуера за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.
- модифициране на софтуера за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.
- конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите на 11 юли 2021 г.
- конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите през октомври 2021 г., които се провеждат в 2 тура (с двукратно извършване на конфигуриране и инсталация)
- логистично осигуряване за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.
- логистично осигуряване за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.
- техническо обслужване от 2400 техници по места и експерти в колцентър – което включва работа на екип за местните избори, за изборите за народни представители и за изборите за президент и вицепрезидент
- организиране на обучения за всеки конкретен избор (за изборите през април 2021 г. бяха проведени над 100 обучения) на ЦИК, ОИК, РИК, СИК в страната и СИК извън страната за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване
- обучение и предаване на знания на специалисти за използване на системния и приложния софтуер за модифициране за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс
- 36 месеца гаранционна техническа поддръжка

Всички тези дейности се очаква да изпълним за сумата от 6,5 милиона лева. Нашите прогнозни разчети за стойността на обществената поръчка за доставка на нови машини и всички услуги, включени в нея от Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет.

Забавянето на процедурата с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите, съответно на крайната цена. Скоро ще достигнем до момент, в който на каквато и да е цена, "Сиела Норма" АД ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката.

"Сиела Норма" АД се е доказала като изпълнител, на който може да се разчита – подпомагаме изборния процес от 2014 г. досега и сме работили конструктивно и ползотворно с представители на няколко ЦИК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство благодари на проф. Кантарджиев за дългогодишната работа
Здравното министерство благодари на проф. Кантарджиев за дългогодишната работа
Румен Радев: България трябва да защити финансовата си сигурност
Румен Радев: България трябва да защити финансовата си сигурност