НОВИНИ

Европол предупреждава за използването на ChatGPT за престъпни цели

европол предупреждава използването chatgpt престъпни цели
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:55, 27.03.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Чатбтовете с изкуствен интелект, като ChatGPT, имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби, предупреди Европол, цитирана от ДПА.

Европейската агенция за полицейско сътрудничество съобщи, че нейната Лаборатория за иновации е организирала работни групи във връзка с нарастващото обществено внимание към ChatGPT, за да проучи как престъпниците могат да злоупотребят с големи езикови модели (LLMs) (статистическо съпоставяне на вероятности за поредица от определен брой думи, което се използва в приложения за обработка на естествен език като разпознаване на говор, машинен превод, граматическо маркиране и извличане на информация бел. ред.) и да подпомогне на разследващите в тяхната работа.

Базираната в Хага Европол заяви, че се фокусира върху три основни области на престъпността, а именно измами и социално инженерство, дезинформация и киберпрестъпления.

Що се отнася до първата сфера, агенцията каза, че "способността на ChatGPT да изготвя изключително реалистичен текст го прави полезен инструмент за фишинг атаки". Способността му да възпроизвежда езикови модели може да бъде използвана за имитация на стила на речта на определени хора или групи, разясняват от Агенцията.

"ChatGPT се отличава с бързина и мащабност при създаването на автентично звучащ текст", което го прави идеален модел за целите на пропагандата и дезинформацията, допълват още от Европол.

Във връзка с киберпрестъпността европейската агенция отбеляза, че ChatGPT е способен да напише код на редица езици за програмиране. "За потенциален престъпник с малко технически познания това е безценен ресурс за създаване на зловреден код", уточни Европол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на земеделието: Трите български риболовни кораба край Констанца са задържани неправомерно
Министерство на земеделието: Трите български риболовни кораба край Констанца са задържани неправомерно
Весела Лечева инспектира „Арена Бургас“, днес залата получи Акт 15
Весела Лечева инспектира „Арена Бургас“, днес залата получи Акт 15