НОВИНИ

"Евровизия" - когато политиката засенчи музиката

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:32, 14.05.2024
Чете се за: 05:02 мин.
По света
Слушай новината

Три дни след обявяването на победителя в тазгодишната "Евровизия", конкурсът продължава да се радва на вниманието на феновете и не слиза от медийните страници, а осем от песните попаднаха в топ 50 на най-слушаните в Спотифай. Стотици приветстваха у дома изпълнителя от Хърватия - Бейби Лазаня, който остана на второ място, но спечели вота на публиката. Остават много нерешени въпроси и след незапомненото политическо напрежение в "Евровизия", която по регламент би трябвало да обединява, а не да разделя.

Десетки хиляди посрещат Baby Lasagna на централния площад в Загреб като истинска рокзвезда. Хърватският представител остана втори на финала на Евровизия, но с 337-те точки от зрителския вот, е категоричния фаворит на публиката. Обожаван от хърватите и сравняван с Рамщайн.

Топло, макар и не така бляскаво беше посрещането на швейцарския участник Немо, който триумфира на тазгодишната Евровизия. Първият небинарен изпълнител, спечелил голямата награда от най-престижния песенен конкурс на Стария континент.

68-мото издание на "Евровизия" трябваше да отбележи и 50-та годишнина от може би най-знаковата победа на Швеция - тази на АББА. Конкурсът обаче беше засенчен от скандали както преди, така и след това.

Дните преди големият финал улиците на Малмьо бяха огласяни от пропалестински протестиращи, недоволни от участието на израелската представителка. Часове преди концерта в събота от EBU изненадващо съобщиха, че дисквалифицират нидерландския изпълнител заради непристойно поведение. Освиркване съпътства голяма част от вечерта вътре в залата. Но проблемите зад кулисите на "Евровизия" изглежда далеч не са приключили.

Победителят Немо разкри, че се е наложило тайно да внесе флага на небинарните в залата, както и че негови почитатели са се оплакали от подробно претърсване от страна на охраната. Всеки, който е носел знаме, различно от това на държава-участник, е бил принуждаван да го изхвърли:

"Наложи ми се да внеса тайно флага си, защото от Евровизия не ми разрешиха. Но го направих, въпреки това, надявам се и други хора да са постъпили като мен. Това е двоен стандарт и както вече казах - разбих кода, счупих си и трофея. Но трофеят може да бъде поправен. Може би "Евровизия" също има нужда от леки поправки."

Напрежението около "Евровизия" достигна и до Брюксел, след като зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас написа писмо до Европейския съвет за радио и телевизия, в което поиска обяснение защо знамето на ЕС не е било допуснато в "Малмьо Арена". Нареждането на EBU беше, че ще бъдат допускани единствено флаговете на участващите страни и тези, представляващи LGBT общността. Схинас се обърна към организаторите с въпроса: За кого всъщност е Евровизия, ако знамето, символ на единството на Европа е забранено?

"Нека ви напомня, че флагът на ЕС е знаме и на Съвета на Европа, който има 46 държави-членки. Изключително разочаровани сме, че представителите на страни, които са част от тези две организации, не са имали възможност да покажат своята принадлежност. Европейският съюз не е организатор на това събитие, но имаме право да изразим мнението си и да призовем EBU да осъзнаят грешката си", заяви Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.

снимки: БТА

От комисията изтъкват и че месец преди европейските избори, във времена на силно разделение и конфликти, когато европейските ценности са подкопавани от авторитарни лидери, е по-важно от всякога да се показва единство. И допълват, че от МОК, които също като EBU организират мащабно събитие, което би трябвало да обединява и да носи радост, са разрешили на всички съоръжения в Париж по време на Олимпийските игри, да се развява европейското знаме.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Емил Спахийски: Законът за чуждите агенти в Грузия бе приет "с пистолет на главата"
Журналистът Емил Спахийски: Законът за чуждите агенти в Грузия бе приет "с пистолет на главата"
От Манчестър Юнайтед са готови да продадат Бруно Фернандеш
От Манчестър Юнайтед са готови да продадат Бруно Фернандеш