НОВИНИ

ЦИК показа бюлетините за изборите на 9 юни

Ще гласуваме със сини бюлетини за европарламент и със зелени за Народно събрание

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
13:58, 14.05.2024 (обновена)
8769
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Централната избирателна комисия показа бюлетините за национален и европейски парламент на 9 юни.

Бюлетините и за двата вида избори ще са с еднаква дължина. Това, което ще ги различава е цветът - тези за Народно събрание ще са със зелено на гърба и отпред, а тези за Европейски парламент ще са със синя лента на гърба и синьо отпред.

Бюлетината за избори за национален парламент извън страната ще е без преференции. Разлика ще има и при машинните бюлетини - за да не се объркват избирателите, те ще са с различна дължина - като тези за Народно събрание ще са доста по-дълги, а тези за европейски парламент - по-къси.

4 ще са кутиите в СИК, в които избирателите ще могат да пускат своя вот.

В 50-сантиметровите бюлетини са събрани регистрираните и за двата вота 30 партии и коалиции. За изборите само за национален парламент участва една коалиция повече. За да правят разлика избирателите, освен различен цвят на гърба, ще видят и че номерата, партиите и коалициите също са изписани с различен цвят.

"Когато са насрочени два вида избори в един и същи ден изискването на Изборния кодекс е на гърба на бюлетините е полиграфическата защита да бъде в различен цвят. Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено и на гърба, и отпред на лицевата страна. Номерата, партиите и коалициите са изписани в зелен цвят, като отгоре пише "Бюлетина за народни представители". На бюлетината за членове на ЕП тя е в син цвят", обясни Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Снимки: БТА

Бюлетината за европарламента ще е еднаква и в страната, и извън нея. Разлика има при тази за вота за народни представители в чужбина - там няма преференции. И още едно важно уточнение - на предишните избори имаше много невалидни бюлетини, защото масово избирателите гласуваха само в полето за преференции.

"Трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, защото ако се гласува само в кръгчетата, това прави гласа недействителен, поясни Росица Матева.

Машинната бюлетина ще се зарежда в две страници. На началния екран имаме три опции - да гласуваме и за двата вида избори, само за национален или само за европейски парламент. След като потвърдим за какво искаме да оставим гласа си, продължаваме напред. Ако ще гласуваме за двата вида избори, първо се визуализира бюлетината за Народно събрание, а после и за Европейския парламент. Отново има опция за преглед и промяна на гласа.

Уточнението от страна на ЦИК е, че не трябва да бързаме и да дърпаме, а да извадим и двете машинни бюлетини.

И още - 6114 са кандидатите за народни представители. А желаещите да станат евродепутати са 418 души. 334-ма са се пробвали и в двете листи. До изборите остават 26 дни и от ЦИК отново призоваха да не се всяка паника. А до края на деня трябва да бъдат попълнени секционните избирателни комисии. Другата седмица ще има окончателен брой на секциите за гласуване извън страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Варан си тръгва от Манчестър Юнайтед
Рафаел Варан си тръгва от Манчестър Юнайтед
Добри новини за Юве преди финала за Купата на Италия
Добри новини за Юве преди финала за Купата на Италия