НОВИНИ

"Еврозаблуди": Логото с жабата - опасен продукт или знак за качество

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:21, 26.05.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Логото с жаба на етикетите на храните показва, че в тях има насекоми, генномодифицирани вещества или пестициди. Това твърдят множество публикации в социалните мрежи и предупреждават, че тези продукти заливат европейския пазар. Какво всъщност означава въпросният знак и как е уреден въпросът с етикетите и означенията за ГМО в държавите - членки на ЕС.

Скрит зад лозунгите за безопасен нехимичен пестицид с цел опазване на дъждовните зелени гори и плантации по целия свят. Атразин е забранен в целия бивш социалистически лагер преди няколко десетилетия, като крайно опасен.

Шоколад, какао, чай, кафе, бисквити, банани. И още стотици продукти, върху които има лого на малка зелена жаба. И стотици публикации в социалните мрежи, които твърдят, че този знак показва, че в продуктите има генномодифицирани вещества, или опасни пестициди. И по-конкретно - атразин.

Хербицид, който не позволява на плевели да замърсяват полета с царевица, соя, захарна тръстика. Широко приложим в селското стопанство в Канада и Австралия. От 2022 г. се употребява в САЩ, но при определени условия. В ЕС атразинът е забранен още през март 2004 г. С решение на ЕК и с директива 91/414, която постановява, че атразинът не може да се използва като активно вещество. Причината - липса на данни за ефекта му върху човешкото здраве.

И още - продуктите с това лого с жабата съдържат насекоми. Публикации с подобно твърдение заляха мрежите в началото на 2023 г. И продължават периодично да всяват смут. А повод за това са няколко решения на ЕК, които регламентират използването на продукти от насекоми. Като регламент 2023/5 на ЕК, който се отнася за разрешаване на пускането на пазара на частично обезмаслен прах от домашен щурец. Публикациите обаче, услужливо не споменават, че Брюксел разрешава използването на конкретни продукти на определени производители. И не, никой не яде гъсеници и бръмбари без да знае.

Всъщност зеленият печат с жабата в него е логото на международната неправителствена организация Rainforest Alliance. И показва, че даденият продукт е съобразен с всички изисквания за екологична, социална и икономическа устойчивост.

Стоки с това лого могат да бъдат закупени в над 170 държави по цял свят. А за да може даден производител да сложи жабата върху продукта си, минава през процес на сертифициране. Той следи дали компаниите спазват правата на работниците си, опазват природата и щадят климата.

Продуктите, на чийто етикет има малка зелена жаба НЕ съдържат насекоми или ГМО вещества, нито опасни пестициди. Земноводното се оказва гарант за високо качество, а гарант за него е ЕС и високите изисквания, които общността има по отношение на етикетирането и сертифицирането на продуктите, които европейците купуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов стартира с победа на квалификацията по бокс в Банкок
Радослав Росенов стартира с победа на квалификацията по бокс в Банкок
Спортни новини 26.05.2024 г, 12:20 ч.
Спортни новини 26.05.2024 г, 12:20 ч.