НОВИНИ

Калин Стоянов: МВР и МЕУ няма да допуснат намеса във вота на 9 юни

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:52, 26.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

МВР и Министерството на електронното управление няма да допуснат никакво влияние върху изборите на 9 юни. Това увери делегатите на асамблеята на НАТО служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Той очерта дезинформацията като една от основните заплахи за целия свят.

В изказването си пред делегатите на форума, вътрешният министър очерта три големи заплахи - дезинформацията, киберпрестъпността и мигрантските потоци. Той даде конкретика в цифри и съчета информацията за мигрантския натиск с дезинформацията. Даде пример с това как е било внушено, че България ще се превърне в гето за мигранти и че ще пристигат у нас със самолети.

"Много често в публичното пространство се разпространяват неоснователни твърдения за засилен натиск и превръщане на страната ни в гето на нелегални мигранти. Истината обаче е, че благодарение на новите организационни мерки и добрия диалог с Турция на всички нива, от септември 2023 г. се наблюдава трайно намаляване на миграционния натиск към България. През периода от 1 януари до 10 май 2024 г. са регистрирани общо 12 042 опита за нелегално преминаване на границата, което е със 70% по-малко сравнено със същия период на м.г.", каза още Калин Стоянов.

Днес е вторият ден от асамблеята на НАТО, която се провежда в София. Утре е истинското пленарно заседание на Пролетната парламентарна сесия на Алианса, за която се очаква да пристигне и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вижте прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов завърши последен в днешния старт в Монте Карло във Формула 3
Никола Цолов завърши последен в днешния старт в Монте Карло във Формула 3
Златен и бронзов медал за България от Световната купа по спортна аеробика в Токио
Златен и бронзов медал за България от Световната купа по спортна аеробика в Токио