НОВИНИ

Езиковеди: Политическото говорене е твърде принизено и битовизирано

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 17.09.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Политиците пренасят стила и начина на говорене от професиите или активните дейности в пленарна зала. Народното събрание изисква сериозно говорене, не изключва образност, метафоричност, закачки, но персонални нападки в реториката - това е аргумент срещу личността. Това коментира в "Денят започва" проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика и ПР в СУ "Св. Климент Охридски".

Според нея политическото говорене е твърде принизено и битовизирано, а не парламентарна реторика.

"Намирането на консенсус в името на нещо важно, значимо - този делови елемент в общуването в Народното събрание е силно намален. Това е голям проблем. Словото трябва да облече мисълта, а тук мисълта е в емоционалната плоскост", смята проф. Мавродиева.

Политиците след толкова години политически преход не успяха да намерят златната среда в говоренето. Да представят себе си и своите политически идеи чрез ценностната си система. Разпада се диалогът, не само като синтактична структура, е мнението на доц. Владислав Миланов, преподавател по съвременен български език.

"Не разбраха българските политици, че само чрез силата на думите могат да достигат до своите избиратели. Но така да ги подбират, че да изграждат един свят на разбирателство и хармония, в който човекът да се чувства сигурен", заяви той.

Вижте повече във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етюдите на София: Столицата от птичи поглед
Етюдите на София: Столицата от птичи поглед
Фенове на Наполи в сблъсък с полицията на мача с Лестър
Фенове на Наполи в сблъсък с полицията на мача с Лестър