НОВИНИ

Задължителен зелен сертификат за работещите: Италия с най-строги мерки в Европа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:22, 17.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Бурни реакции в Италия, след като правителство въведе задължителен зелен сертификат за работещите. Това е първата държава в Европа, която налага подобно изискване. Мярката се определя като една от най-строгите в световен мащаб.

На работа само срещу зелен сертификат. В този режим влизат работещите италианци от средата на октомври. Документът удостоверява ваксинация срещу COVID-19, отрицателен тест или преболедуване от коронавируса.

Работодателите, които допускат неваксинирани служители могат да бъдат глобявани до 1000 евро. Глобата за работници или служители на компании, които не спазят мярката е между 600 и 1500 евро.

"С тази мярка ние правим работните места безопасни. Зеленият сертификат е инструмент за постигане на свобода", каза Клаудио Сперанца, министър на здравеопазването на Италия.

Обяснение, което предизвика смесени реакции сред италианците.

Според правителственото решение - работодателите ще имат право да отстраняват неваксинирани служители без да им плащат, но не и да ги уволняват. Целта на мярката е да се ускори ваксинирането на населението.

"Зеленият сертификат прави кампанията по ваксиниране по-ефективна", допълни здравният министър на Италия.

Около 70% от възрастното население на Италия вече е ваксинирано срещу COVID-19. От март е задължителна ваксинацията на здравните работници. Около 730 са отказали да се имунизират срещу COVID-19 и са били отстранени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо с красноречив жест към Стойчо Младенов след мача
Жозе Моуриньо с красноречив жест към Стойчо Младенов след мача
Стефан Янев на среща с ръководството на браншова камара "Пътища"
Стефан Янев на среща с ръководството на браншова камара "Пътища"