НОВИНИ

ФА се обяви против допускането до участие в мачове на руските отбори до 17 г.

обяви против допускането участие мачове руските отбори
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:01, 27.09.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Английските национални отбори няма да играят мачове срещу руските без значение дали става дума за мъжки или юношески тимове, обяви Футболната асоциация на Англия (ФА), цитирана от вестник Таймс.

Днес по време на заседание на Изпълкома на УЕФА беше взето решение да бъдат допуснати до официални срещу юношески национални отбори на Русия до 17-годишна възраст. Тези отбори трябва да бъдат без национален флаг, без изпълнение на националния химн на страната и да не провеждат домакинските си мачове на територията на Русия.

"Ние не подкрепяме позиция за връщането на руските национални отбори в календара и състезанията на УЕФА без значение за какво става дума. Нашата позиция остава непроменена. Отборите на Англия няма да играят срещу отбори от Русия", се казва в изявлението на ФА.

За момента обаче няма яснота къде точно е допусната Русия, защото за квалификациите за европейското първенство за юноши до 17 години през 2024-а година жребият отдавна е изтеглен и Русия в него не присъства. Финалната фаза ще се проведе от в периода 20 май-5 юни 2024-а година в Кипър.

Същата е ситуацията и с европейското първенство по футбол за девойки до 17 години, което догодина ще се състои в Швеция между 5 и 18 май. Жребият за квалификациите тук също беше изтеглен, Русия не участва в него, а мачовете започват през октомври.

Така за руските юношески и девически национални отбори до 17 години остава вариант поне до 2024-а година да играят единствено приятелски мачове на неутрален терен и без знаме на екипировката.

УЕФА вече уточни, че клубните и националните отбори на Русия за мъже, жени, младежи няма да бъдат допуснати отново на международната сцена, докато не приключи войната срещу Украйна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват национална телефонна линия и имейл за подаване на сигнали във връзка с изборите
Откриват национална телефонна линия и имейл за подаване на сигнали във връзка с изборите
Нинова: Съюзът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е най-безпринципното нещо, откакто съм в политиката
Нинова: Съюзът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е най-безпринципното нещо, откакто съм в политиката