НОВИНИ

Фандъкова: Ремонтите в София може да спрат заради високите цени в строителството

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:35, 07.09.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
фандъкова ремонтите софия спрат заради високите цени строителството
Слушай новината

Столичният булевард "Първа българска армия" е един от големите ремонти в столицата в момента. През това лято има дейности в участъка между река Суходолска и бул. "Илиянци". Реконструкцията включва разширение на пътното платно, подмяна на ВиК-мрежите и отводняването. Положени са първите слоеве асфалт почти на целия участък. Миналата година беше извършена реконструкция на 1,2 км от бул. "Първа българска армия" между ул. "Мара Бунева" и р. Суходолска. В момента тече вторият етап.

"По асфалтираните участъци движението ще бъде пуснато с временна организация за 15 септември. До края на месеца очакваме да бъде приключена работата, за да може да се асфалтира през октомври износващия слой и изцяло пътят. До края на октомври очакваме целия обект да бъде приключен, най-късно до средата на ноември. Ще бъде положена маркировка, ще има осветление, нови тротоари, озеленяване", заяви Фандъкова.

Предстоят и нови ремонти. Първият от тях е ул. "Кукуш" в район "Илинден". Проблемът на всички ремонти в столицата обаче е, че все още няма приета методика за индексация на цените.

"Много от фирмите не желаят да започват да работят без тази индексация. Това важи и за трамвайния релсов път по бул. "Цар Борис III". За втория етап в момента имаме сериозни разговори с изпълнителите. Те се колебаят дали да продължат. Изчакваме. Проектът се финансира по ОП "Региони в растеж". Там имаме ангажимент и от страна на МРРБ, че и средствата ще бъдат осигурени по оперативната програма, отбеляза столичният кмет.

Според нея, ако не се стигне до приемане на тази методика за индексация, ремонтът може и да спре. "Това, което успяхме да постигнем, е да довършим първия етап при липса на индексация", подчерта Фандъкова.

Заместник-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов заяви, че от днес вече са започнали тестовете с движението на трамваи по маршрута.

"Ние стъпваме на подписания договор, но там офертата на изпълнителя е повече от 2 години и цените са доста ниски спрямо сегашната обстановка. На места има изпълнители, които са си направили калкулацията, че дори да им бъдат наложени финансови санкции и неустойки спрямо договорите им е финансово по-изгодно да ги глобим, отколкото да работим по тези цени", подчерта Джоргов.

Към момента се работи по 10 нови проекта за ремонт на улици и булеварди в столицата. Колкото до ремонтите на училищата и детските градини, Джоргов заяви, че на местата, където те няма да приключат до началото на учебната година, е създадена организация, така че учебният процес да започне нормално.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуването между Сърбия и Турция ще се извършва само с лична карта
Пътуването между Сърбия и Турция ще се извършва само с лична карта
Първият чуждестранен баскетболист на ЦСКА вече тренира с отбора
Първият чуждестранен баскетболист на ЦСКА вече тренира с отбора