НОВИНИ

Фармацевти готвят протести срещу вендинг машините за лекарства

Според фармацевтите автоматите ще стимулират самолечението, което е опасно

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:04, 18.09.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Фармацевти ще спрат работа, ако депутатите разрешат поставянето на автомати за лекарства извън аптеките. От фармацевтичния бранш, смятат, че вендинг машините извън аптеките ще стимулират повече хора да се самолекуват.

Фармацевтите определиха законопроекта на "Възраждане" като лобистки и предупредиха, че машините няма да решат проблема с лекарствата по лекарско предписание в населени места без аптеки. Настояват вместо финансиране за поставяне на машини да се увеличи целевото финансиране от Здравната каса за разкриване на аптеки в труднодостъпни райони.

" Ние не искаме въобще да става дума за автомати извън аптеката. За нас това е опасно.", заяви председателят на Български фармацевтичен съюз маг. фарм. Димитър Маринов.

"Това няма да реши никакви нужди на населението, всичко е един предизборен ПР", коментира председателят на Асоцияцията на собствениците на аптеки Николай Костов.

„Кой ще носи отговорност, ако 5-годишен младеж си купи лекарство и го налапа, просто защото иска да види какво прави тази машина. Кой? Кой носи отговорност, когато пациента е гледал някаква реклама и е решил, че това лекарство е за неговия проблем, а то не е", заяви председателят на Националната аптечна камара маг.- фарм Антон Вълев.

„Чрез въвеждането на такива неконсултирани законопроекти се стига до стимулиране на самолечение сред обществото, до едно неправилно разбиране за правилната употреба на лекарствата", добави маг.-фарм Аделина Любенова, която е председател на Инициативния комитет от магистър-фармацевти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ружди Ружди: Дано в Лос Анджелис подобря олимпийския рекорд
Ружди Ружди: Дано в Лос Анджелис подобря олимпийския рекорд
Шефът на здравната комисия в НС иска широко обсъждане за вендинг машините за лекарства
Шефът на здравната комисия в НС иска широко обсъждане за вендинг машините за лекарства