НОВИНИ

Шефът на здравната комисия в НС иска широко обсъждане за вендинг машините за лекарства

Политически реакции за законопроекта на "Възраждане", който породи разделение

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:55, 18.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Председателят на здравната комисия в 50-тото НС Александър Симидчиев смята, че законопроектът внесен от "Възраждане" за вендинг машини за лекарства в малките населени места без аптеки няма да реши проблема на хората. Той предлага да се проведе обществено обсъждане включително и с общините, за да се вземе най-адекватното решение. От "Възраждане" и ИТН са на мнение, че проблем да се приеме законопроекта няма, защото от машините ще могат да се купуват само обикновени лекарства, които и сега не подлежат на контрол при продажба.

"Всъщност този законопроект не адресира истински големия проблем, защото в малките населени места, в отдалечените населени места не е въпросът за температурата на детето, защото децата са преобладаващо концентрирани в големите градове, там е проблемът с достъпа до хроничните медикаменти, които се отпускани от НЗОК , което значи че въпросното нещо трябва да адресира този проблем", обясни Александър Симидчиев-председател на здравната комисия в НС от ПП-ДБ.

"Това, което е важно да се каже е, че в тези вендинг машини ще бъдат разположени, сложени, доставени само и единствено лекарства, които са без лекарско предписание. Става дума за лекарства които всеки от вас дори малолетните ви деца могат да купят от аптека като аспирин, аналгин и т.н. При всички случаи тези лекарства и в момента не подлежат на контрол в смисъла, който се влага в момента от фармацевтите, така че техните страхове са абсолютно неоснователни", смята Андрей Чорбанов -ИТН.

"Напомням още веднъж, че става въпрос за лекарствени автомати, в които ще се предлагат лекарствени продукти, които не се по лекарско предписание, тоест говорим за лекарства от първа необходимост, които не са по лекарско предписание", уточни Маргарита Генчева- депутат "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фармацевти готвят протести срещу вендинг машините за лекарства
Фармацевти готвят протести срещу вендинг машините за лекарства
Радостин Тодоров: Ружди Ружди е моето дете в спорта
Радостин Тодоров: Ружди Ружди е моето дете в спорта