НОВИНИ

Ремонтът на НГДEК продължава да се бави

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
08:54, 18.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Сградата на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" (НГДЕК) продължава да бъде в лошо състояние. Процедурата по ремонта се бави от месеци и гимназията посрещна учебната година с напукани стени.

Три дни след старта на учебната година сградата на училището е празна, както беше преди три месеца. Повече от 600 ученици започнаха учебната година в сградата в столичния квартал “Модерно предградие“.

"Това забавяне е една тъжна илюстрация на отношението на всякакви институции спрямо българското образование и култура в лицето на това училище, което повече от 30 години няма подходящо място за учебния процес", коментира зам.-директорът на гимназията Тодор Джонев.

Средствата за ремонта са заложени в бюджета на Столичната община тази година и ако не стартира процедурата трябва да започне отначало. Затова зам.-директорът призова да няма забавяне на поръчката.

"Наистина има голямо забавяне на ремонта на това училище. Още от далечната 2017 г. е подготвен проект да бъде ремонтирана сградата на бившето 13-то училище в район "Възраждане". Има издадено разрешение от 2018 г. и от тогава досега нещата явно не са се случвали по правния начин. След като стъпихме в управление - приоритетно за нас беше подобряване на образователната инфраструктура, започнахме и с това училище и обявихме в началото на юли обществена поръчка. В момента има комисия, която ще разгледа входящите оферти за ремонт на училището. Има и входяща жалба от трета страна. Очакваме края на септември да има произнасяне на ВАС и след това стартиране на строителните дейности", обясни кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев.

Срокът да изпълнение е 400 дни. Това означава, че по всяка вероятност сградата ще бъде ремонтирана през 2026 г.

Вижте повече в прякото включване на Борислава Алексова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити е фаворит срещу Интер в повторението на финала в Шампионска лига от 2023 г.
Манчестър Сити е фаворит срещу Интер в повторението на финала в Шампионска лига от 2023 г.
Седемзвезден Манчестър Юнайтед се класира за четвъртия кръг на Купата на Лигата
Седемзвезден Манчестър Юнайтед се класира за четвъртия кръг на Купата на Лигата