НОВИНИ

Фейсбук изтри предизборни реклами на Тръмп заради нацистки символ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:40, 19.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Фейсбук премахна реклами, свързани с предизборната кампания на Доналд Тръмп, заради символ, използван в нацистка Германия.

На спорните постове се вижда обърнат червен триъгълник, с който нацистите маркирали свои опоненти, като комунистите, например.

Рекламите, които се появиха на страниците на президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс, приканват потребителите на Фейсбук да се включват в подписка срещу "Антифа" - крайноляво политическо движение. Представители на социалната платформа заявиха, че символът е разрез с техни правила.

Натаниел Глейчър, директор "Политики за сигурност": Не позволяваме символи, които са свързани с организации и идеологии, проповядващи омраза, освен ако не са поставени в контекст или се осъждат.

От щаба на Тръмп се аргументираха, че "Антифа" използва обърнатия червен триъгълник като свой отличителен белег и за това е бил използван.

Рекламите са били видими малко повече от 24 часа и за този период са прегледани и споделени от хиляди потребители.

Това е последният епизод от тихата война между технологичните гиганти и Белия дом, коментират анализатори.

Миналия месец Туитър няколко пъти скри или маркира като неправдоподобни публикации на Тръмп. В отговор той подписа указ, с който ограничи юридическата защита на социалните мрежи.

Междувременно представители на Фейсбук, Туитър и Гугъл бяха изслушани от комисията по разузнаване. Според тях няма доказателства за координирани чужда намеса в последните събития в страната - проблемите с гласуването в редица щати и антирасистките протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поискаха постоянен арест за Пламен Бобоков
Поискаха постоянен арест за Пламен Бобоков
Пулмологът Александър Симидчиев: Може да очакваме следващ пик
Пулмологът Александър Симидчиев: Може да очакваме следващ пик