НОВИНИ

Пулмологът Александър Симидчиев: Може да очакваме следващ пик

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:31, 19.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Не вирусът се е променил, а поведението на хората, смята пулмологът Александър Симидчиев, коментирайки рекордния брой заразени с COVID-19 у нас.

Д-р Александър Симидчиев: Бележим нови нива на заболеваемост, пикът не знам дали сме го достигнали, но не вярвам. Не вярвам да е пикът това днес. Преди време бях казал, че няма да има втори пик, но сме свидетели именно на нещо такова - вторият пик ни е по-висок и от първия. Това не се случва, защото вирусът се е променил, променило се е поведението на хората. В понеделник освободихме последните мерки, следващия понеделник ще видим резултата, така че не вярвам да е пикът това днес. Преставаме да бъдем огнищно разпространение, почва да става малко по-дифузно, което е възстановяване на това, което беше преди това. Важно е да управляваме процеса с повече тестове и да има риск-базиран подход. Как ще се развие ситуацията зависи от поведението на всеки от нас, за съжаление не сме се научили досега.

Според него са нужни указания към болничните заведения как да се продължи в дългосрочен план в ситуация на COVID-19. Изследването с PCR при постъпване в лечебно заведение трябва да бъде включено в клиничната пътека.

"В София няма ясно изразен клъстър, има припламвания на няколко места. Ако имаме разум, не би следвало да чакаме друг да ни затяга мерките", твърди пулмологът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук изтри предизборни реклами на Тръмп заради нацистки символ
Фейсбук изтри предизборни реклами на Тръмп заради нацистки символ
Австралия е подложена на мащабна кибератака
Австралия е подложена на мащабна кибератака