НОВИНИ

Фенове, юноши и треньори от Русе възраждат „Дунав“

фенове юноши треньори русе възраждат bdquoдунавldquo
bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 21.12.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Възможно ли е фенове и треньори да спасят любимия си клуб от фалит и дори да са пред прага на завръщането му в професионалния футбол?

През последния месец различни институции в Европа приеха документи в защита на ценностите на спорта и включването на привържениците във вземането на важните решения за развитието на футбола и клубовете. Вече година и половина обаче, именно с подобна философия обединение от фенове и треньори в Русе разчупва родната футболна действителност, след като спаси от фалит изпадналия от елита „Дунав“.

"Това е нещо, което нас ни отличава като философия, защото ние гледаме на нашия футболен клуб не само като футболен клуб, като такъв, а като една общност, която е задружна, сплотена – от момчетата, които са на терена и които над 80% са от нашата школа и са русенци, до хората, които са на трибуните", сподели Деян Йорданов, зам.-председател на УС на ФК „Дунав“ Русе.

А развитието на таланти от Русе и региона и налагането им в първия отбор е част от философията, която превръща „Дунав“ в неизменна част от местната общност.

"Това е основното... Академията, школата, децата в школата, оттам – интегрирането в мъжкия отбор с 90% момчета оттук, израснали в Русе или в школата на „Дунав“, каза Мартин Цирков, треньор и член на УС на ФК „Дунав“ Русе.

Това важи и за треньорите.

"В треньорския екип всичките сме, знаете, русенци, даже и треньорите, минали през школата“, добави треньорът Ивайло Кирилов.

И така им е по-лесно да предадат своята философия на младите футболисти от първия тим и на останалите над 350 деца от Академията на клуба.

"Да дават всичко от себе си, да се трудят, да остават допълнително, да работят индивидуално, да се интересуват, да спазват спортен режим. Това са основните неща, които са добра предпоставка за да станат професионални футболисти", Мартин Цирков.

Заразени от примера на треньорите си, в „Дунав“ предпочитат да останат млади футболисти, желани и от отбори от родния елит, а още ненавършилият 20 години Александър Кирилов дори се завръща от Италия, за да помогне на родния си клуб.

Младите футболисти са водени от неизменния капитан и най-разпознаваемата фигура на „Дунав“ през последните 10 години – Диян Димов, който от лятото дори е в ролята и на председател на Управителния съвет на клуба.

Всички в Русе обаче са наясно, че въпреки пълния актив от 13 победи след 13-те есенни кръга на Североизточната Трета лига, има още много работа, за да заслужи и задържи след това „Дунав“ мястото си сред професионалистите.

"Успяхме да върнем и някои русенци, които бяха по школите, направихме добра основа и сега се представяме повече от добре, но това не означава, че не трябва да продължаваме да работим, защото тепърва предстои по-трудното за нас. Да задържим резултатите и да подобряваме играта, защото е неминуемо, че има какво да подобряваме и да се готвим за „Б“ група, да влезем готови там", каза Диян Димов.

Наред с това от футболния клуб изразиха увереност, че и местния бизнес, и Община Русе също ще окажат по-голяма подкрепа на каузата „Дунав“, за да докаже и отборът, носещ името на голямата европейска река, че мястото му е сред най-добрите у нас.

Целия репортаж вижте във видеото.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висока лавинна опасност на Седемте рилски езера
Висока лавинна опасност на Седемте рилски езера
Тежка катастрофа край Благоевград, има пострадали
Тежка катастрофа край Благоевград, има пострадали