НОВИНИ

Фицо не смята, че нападението е дело само на човек с психически отклонения, който е действал сам

Първа публична проява на словашкия премиер след опита за покушение

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:14, 06.06.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Словакия Роберт Фицо с първо публично обръщение след опита за покушение. Прощавам на непознатия, който ме простреля, заяви Фицо във видеозапис, който публикува във Фейсбук.

Дни преди изборите за Европейски парламент словашкият премиер Роберт Фицо казва, че е бил атакуван заради политическите си възгледи и окачествява нападателя си като "активист на словашката опозиция".

Фицо подчерта, че няма причина да смята, че нападението е дело само на човек с психически отклонения, който е действал сам.

Премиерът каза още, че стремежът на словашкото политическо ръководство към самостоятелна външна политика, която е "насочена към четирите краища на света", макар и в рамките на членството на Словакия в ЕС и НАТО, не се харесва на всички. Подчерта, че всеки, който не е съгласен с това, че военната помощ за Украйна трябва да продължи и че Русия трябва да бъде отслабена на всяка цена, незабавно е определян като руски агент и изолиран политически в международен план.

"Ако всичко върви по план, мога постепенно да се върна на работа в края на юни и юли. Време е да направя първата крачка. И това е прошката. Не изпитвам омраза към непознатия, който ме простреля. Няма да предприема каквито и да е дела срещу него, нито ще търся обезщетение, а той сам да си даде сметка какво е направил. Ясно е, че той е само посланик на политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери", коментира Роберт Фицо, министър-председател на Словакия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима загинаха и десетки са ранени при влакова катастрофа в Чехия
Четирима загинаха и десетки са ранени при влакова катастрофа в Чехия
Флората край разрушения украински язовир "Каховка" изненадващо избуява
Флората край разрушения украински язовир "Каховка" изненадващо избуява