НОВИНИ

ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири

фифа уефа изхвърлиха русия всички турнири
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 28.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Всички руски клубове и национални отбори на страната са отстранени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА.

След първоначалните решения, приети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха приемането на допълнителни мерки, днес ФИФА и УЕФА решиха заедно, че всички руски отбори, независимо дали са национални представителни отбори или клубни отбори, ще бъдат спрени от участие в надпреварите на двете асоциации до второ нареждане.

Тези решения бяха приети от Бюрото на Съвета на ФИФА и от Изпълнителния комитет на УЕФА, съответно от най-висшите органи за вземане на решения на двете институции по подобни неотложни въпроси.

"Футболът тук е напълно обединен и в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. И двамата президенти се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде вектор за единство и мир между хората", гласи общата декларация на двете организации.

В края на март "Сборная" трябваше да играе плейоф за класиране за Световното първенство в Катар с Полша, а след това евентуално с Чехия или Швеция. Това означава, че към финалния плейоф продължава тима на "дружина полска". Чехите и шведите ще определят другия финалист с двубой помежду си на 24 март в Стокхолм.

По-рано футболните федерации на трите нации излязоха с обща декларация до ФИФА, в която заявиха, че отказват да играят с тима на Русия.

Клубният Спартак (Москва) единствен засега е пряко засегнат от санкцията на двете футболни институции. Столичани се класираха за 1/8-финалите на Лига Европа, като на 10 и 17 март трябваше да играят срещу германския РБ (Лайпциг).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рокада във военното министерство, България няма да изпраща войски и самолети в Украйна (Обзор)
Рокада във военното министерство, България няма да изпраща войски и самолети в Украйна (Обзор)
Евролигата изхвърли руските отбори
Евролигата изхвърли руските отбори