НОВИНИ

ФИФА поиска еднакви критерии при ползване на ВАР във всички първенства

bnt avatar logo
Източник: БНР
17:11, 09.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Футбол
фифа поиска еднакви критерии ползване вар всички първенства

Световната футболна централа пожела системата за видеоповторения да се прилага по еднакъв начин във всички състезания, тъй като тя трябва да поеме пряката отговорност за използването й.

Първоначално с въпросите относно въвеждането на ВАР като закон и неизменна част от футбола се занимаваха предимно от Международния съвет на футболните асоциации (ИФАБ), но ФИФА подкрепи организаторите на състезанията и реши, че след двугодишната експериментална фаза на системата, тя трябва да бъде въведена от 1 юли с еднакви правила във всички турнири.

Председателят на Съдийската комисия към ФИФА Пиерлуиджи Колина, заяви за Ройтерс, че този ход е "естествен преход": "ИФАБ като организация има задължението да управлява законите на футбола, включително ВАР, протокола и разпоредбите. След като законите на играта бъдат определени, работата на ИФАБ приключи. ФИФА се занимава с обучението на реферите по целия свят, като подкрепя всички асоциации, които членуват в нея".

Колина добави, че трябва да има единен подход при ползването на системата: "Можете ли да си представите на международен турнир да участват отбори, които са свикнали на различни интерпретации на законите в своите вътрешни първенства. Затова твърдението, че ВАР трябва да се използва по същия начин в целия свят, е нещо очевидно. Разбира се, може да има някои малки разлики, но общото изпълнение трябва да бъде същото. Отговорност на ФИФА и ИФАБ е играта да се играе по един и същи начин в целия свят и да бъде в полза на играчите".

Основната цел на ФИФА според Председателя на Съдийската комисия е да бъдат избегнати ситуации, в които играчите са изправени пред изненадващи решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама военни от контингента ни в Афганистан са със симптоми на Covid-19, транспортират ги у нас
Двама военни от контингента ни в Афганистан са със симптоми на Covid-19, транспортират ги у нас
Пакетът "Мобилност" влиза в сила до година и половина
Пакетът "Мобилност" влиза в сила до година и половина